Ilmasto muuttuu - mukautuuko pohjoinen luonto?

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Professori Toini Holopainen

Ympäristötutkimuksen painopiste siirtyy yhä enemmän globaaleihin kysymyksiin, kuten ilmastonmuutokseen.

Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa ilmastonmuutoksesta puhunut Itä-Suomen yliopiston professori Toini Holopainen taustoittaa luennossaan ensin ilmastonmuutosta yleisellä tasolla, kertoen luennossaan kasvihuoneilmiön ja ilmaston lämpenemisen yhteydestä, alailmakehän otsonista ja lisääntyvästä uv-säteilystä.

Kasvihuoneilmiö on edellytys sille, että planeetallamme on nykymuotoista elämää. Kasvihuoneilmiö liittyy kuitenkin voimakkaasti myös ilmaston lämpenemiseen. Teollistuminen ja fossiilisten polttoaineiden käyttö ovat suurin selittävä tekijä sille, että hiilidioksidin ja muiden kaasujen osuus ilmakehässä lisääntyy, kiihdyttäen näin osaltaan kasvihuoneilmiötä.

- Ihmisen toiminta on lisännyt teollisena aikana yli 30% hiilidioksia ja sillä on tietty merkitys ilmaston kannalta, Holopainen toteaa.

Mallit ennustavat, että lämpötilan nousu tulee olemaan voimakkainta pohjoisilla leveysasteilla. Tämä tulee näkymään useilla tavoilla myös pohjoisessa luonnossa.
- Suomelle tämä tarkoittaisi vuosiskaalassa parin asteen nousua, ja talven lämpötilojen ennustetaan nousevan 4-6 astetta.

Lämpötila ei kuitenkaan ole ainoa asia joka muuttuu, sillä muutoksia tullaan kokemaan myös otsonin ja UV-säteilyn osalta. Mitä tämä tulee sitten tarkoittamaan pohjoisen metsäluonnon kannalta?

Kuuntele Holopaisen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 58’24”


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 15.3.2012.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Vastaa