Professori Juha Hartikainen
Professori Juha Hartikainen

Jotta voisimme ymmärtää sydämen ongelmia, meidän tulee ensin ymmärtää miten sydän toimii. Itä-Suomen yliopiston professori Juha Hartikainen kertoi Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa miten sydän oikein toimii – havainnollistaen mekaanista toimintaa esimerkiksi moottorin, vesipumpun, takaiskuventtiilin ja turbon toimintaperiaatteilla.

– Auton moottorissa on tällainen virranjakaja joka antaa kipinää moottorille. Painamme virrat päälle ja painamme starttinappulaa, sieltä lähtee tulemaan virtaa ja panee moottorin liikkeelle. Samalla tavalla sydämessä, meill täytyy olla jonkinnäköinen virranjakaja joka antaa kipinää, ja sytytysjohdot, jotka vievät kipinän sinne pumpulle eri osiin.

Ihmisen kehon, kuten myös sydämen toimintaa voi siis hahmottaa hyvin teknisten vertausten kautta. Lähde mukaan ihmisen kehon oppitunnille, kuuntele Hartikaisen luento kokonaisuudessaan. Luvassa on myös tietoa sydänsairauksien hoidosta:

kuuntele Kesto: 61’05”

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 31.1.2013.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Vastaa