Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry on palkinnut Ravitsemustekona 2015 aloitteen, jonka ansiosta sairaanhoitajan ammatillinen osaaminen ravitsemushoitoon liittyen määritellään samansisältöiseksi koko Suomessa.  Aloitteen takana ovat terveysalan oppilaitosten lehtorit, laillistetut ravitsemusterapeutit Sari Aalto (Savonia-amk), Terttu Huupponen (Metropolia amk) ja Annukka Mattinen (Turun amk).

Aloite liittyi sairaanhoitajakoulutuksen tulevaisuushankkeeseen, jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa sairaanhoitajan ammattipätevyys ja osaamisvaatimukset Suomessa ja EU:ssa. Koulutuksen sisältötavoitteissa korostuvat ammatillinen osaaminen ja yleiset työelämätaidot. Tähän asti sairaanhoitajakoulutuksen sisällöt ovat vaihdelleet oppilaitoskohtaisesti ja myös ravitsemushoidon opetus on ollut vaihtelevaa ja puutteellista eri puolilla Suomea.

Aloitteen myötä ravitsemushoito on kirjattu valtakunnallisiin vähimmäisosaamisvaatimuksiin kliinisen hoitotyön osuuteen. Teko edistää sairaanhoitajan laadukasta ravitsemusosaamista potilastyössä ja liittää ravitsemuksen osaksi päivittäisiä hoitokäytäntöjä. Se mahdollistaa myös ravitsemusopetuksen vertailtavuuden oppilaitoksissa. Teon myötä odotetaan ravitsemusterapeuttien ja -asiantuntijoiden aseman vahvistuvan hoitohenkilöstön kouluttajana ja monialaisen yhteistyön lisääntyvän entisestään.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys julkistaa vuosittain Ravitsemusteon, jolla nostetaan esille teko tai työ, jolla on merkittävästi edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan yhdistyksen jäseniltä tulleista ehdotuksista.

Vastaa