Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Hallitus valmistelee korkeakoulujen tuntuvaa pääomittamista ensi kevään kehysriihen yhteydessä. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan valmistelun käynnistämisestä sovittiin jo hallituksen budjettiriihessä elokuussa.
Valmistelun aloittamista vahvistivat talous-Nobelilla palkitun Bengt Holmströmin ja kahden muun talousviisaan kanssa käydyt keskustelut ja suositukset.

– Suomen tulee lisätä määrärahoja koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiojärjestelmään. Tulen esittämään lisäpanostuksia kehysriihessä ja vetoan muuhun hallitukseen, että päätöksiä syntyisi. Se loisi uskoa tulevaisuuteen ja hallitusohjelman visioon Suomesta koulutuksen ja osaamisen kärkimaana, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Vesa Vihriälä esittivät elokuussa budjettiriihen alla, että modernin koulutuksen ja perustutkimuksen turvaamiseksi budjettirajoitukset huomioon ottaen realistisin vaihtoehto olisi, että valtio tekee pääomasijoituksia korkeakouluihin.

– Talousviisaat kannustivat myös rakenteellisiin uudistuksiin korkeakoulukentällä. Olen aivan samaa mieltä ja painottanut sitä kaikissa yhteyksissä. Pääomittaminen tulisi kytkeä rakenteellisen kehittämiseen, Grahn-Laasonen sanoo.

Hallitus päätti budjettiriihessä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen esityksestä asettaa työryhmän valmistelemaan pääomitusta.

Työryhmään kuuluvat puheenjohtajana kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (opetus- ja kulttuuriministeriö) sekä jäseninä valtiosihteeri Martti Hetemäki (valtiovarainministeriö), ylijohtaja Ilona Lundström (työ- ja elinkeinoministeriö), pääjohtaja Heikki Mannila (Suomen Akatemia) ja pääjohtaja Pekka Soini (Innovaatiorahoituskeskus Tekes).

Työryhmän toimeksiantona on valmistella vaihtoehtoiset mallit osoittaa lisäresursseja kestävän kasvun edellytyksiä tukevaan korkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä tutkimustulosten hyödyntämiseen ottaen huomioon korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kehittämiselle hallitusohjelmassa asetetut tavoitteet. Työryhmän tulee kuulla myös eri tahojen näkemyksiä ja valmistella esityksensä siten, että sen pohjalta voidaan tehdä päätökset seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa keväällä 2017.

Lähde: OKM

Vastaa