Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Valtaosalla suomalaisista apteekeista on lääkkeiden saatavuusongelmia lähes päivittäin, osoittaa proviisori Kati Sarnolan väitöstutkimus. Keskeisiä syitä saatavuusongelmiin ovat lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset.

Sarnolan väitöstutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden saatavuusongelmien yleisyyttä, syitä ja vaikutuksia suomalaisille apteekeille sekä saatavuusongelmien syitä lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen näkökulmasta Suomessa. Lisäksi tutkittiin harvinaislääkkeiden saatavuutta avohoidossa 24 Euroopan maassa.

Valtaosalla tutkimukseen osallistuneista apteekeista lääkkeiden saatavuusongelmia raportoitiin päivittäin tai lähes päivittäin. Saatavuusongelmia oli tavanomaisissa, yleisesti käytetyissä lääkeryhmissä. Katkot eivät tavallisimmin aiheuttaneet ongelmia apteekeille, koska korvaava valmiste oli saatavilla.

Kolmasosa saatavuuskatkostapauksista aiheutti kuitenkin ongelmia, kuten asiakastyytymättömyyttä, asiakaspalvelutilanteiden pitkittymistä ja vaikeuksia varastonhallinnassa.

Ongelmien keskeisiä syitä lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset

Lääkkeiden saatavuusongelmien syitä tutkittiin lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen edustajille tehdyillä haastatteluilla. Haastatteluja tehtiin kaikkiaan 30, ja lähes kaikissa niistä kävi ilmi, että Suomen lääkemarkkinoiden pieni koko aiheuttaa saatavuusongelmia.

Tutkimuksen mukaan myös äkilliset kysynnän muutokset aiheuttavat lääkkeiden saatavuusongelmia. Kysynnän muutoksia aiheuttavat paitsi tuotteiden myynnin kausivaihtelut, myös kilpailevien yritysten tuotteiden saatavuusongelmat. Kun kilpailevan yrityksen tuote on tilapäisesti poissa markkinoilta, muiden vastaavien tuotteiden myynti kasvaa usein niin nopeasti, ettei tarpeeseen ehditä reagoida.

Proviisori Kati Sarnolan väitöskirja Lääkkeiden saatavuus ja saavutettavuus. Tutkimus lääkkeiden saatavuusongelmista Suomessa ja harvinaislääkkeiden saavutettavuudesta Euroopassa tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 17.8.2018.

JÄTÄ VASTAUS