Uusi internet-sovellus äidinkielen opetuskäyttöön

Kari Salmela - 8.10.2009 - 10:37:00

Jussi Nuutinen (väit 18.09.09) esitteli tietojenkäsittelytieteen väitöstutkimuksessaan sovelluksen, joka perustuu niin sanottujen kudottujen kertomusten (woven stories) -konseptiin.

Sitä käytetään esimerkiksi esseiden tuottamiseen ryhmätilanteissa. Kirjoittaja voi liittää oman kertomuksensa ryhmän muiden tekijöiden tarinoihin.

Lisäksi Nuutinen kehitteli mallin teksteihin perustuvien sosiaalisen median sovellusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Kehitetty ohjelma on käyttäjälle yksinkertainen, ja se on hyödynnettävissä erilaisiin tarkoituksiin ja useisiin oppiaineisiin. Yksinkertaisten, opettajille ja oppilaille soveltuvien ohjelmistojen merkitys on ollut viime aikoina esillä muun muassa äidinkielen opetuksen yhteydessä: opettajat eivät halua käyttää monimutkaisia ohjelmistoja.

Nuutisen tutkimuksen aikana sovellusta on käytetty muun muassa tarinoiden kirjoittamiseen, yrityksen strategian suunnitteluun, käsitekarttojen laatimiseen, tekstiseikkailupelien käsikirjoittamiseen ja toteuttamiseen sekä erään kansainvälisen kurssin opiskelijoiden väliseen väittelyyn.

Tutkimuksessa todettiin, että ohjelmalla on positiivinen vaikutus käyttäjiensä luovuuteen ja mielikuvitukseen.

Nuutinen painottaa, että opetuskäyttöön tulevien ohjelmien on oltava opettajan kannalta mahdollisimman helppokäyttöisiä.
- Ei kenelläkään opettajalla ole aikaa seurata ohjelmistokehittelyn tutkimusta, sanoo Nuutinen.

kuunteleKesto 16'38"

 

FL Jussi Nuutisen väitöskirja tietojenkäsittelytieteen alalta tarkastettiin Joensuun yliopistossa 18.9.2009. Väitöskirjan nimi on Nucleus Model for Designing Social Mindtools: Woven Stories.

 


Linkki väitöstiivistelmään:

Nucleus Model for Designing Social Mindtools: Woven Stories
(Joensuun yliopisto)

Haastateltavana:

  • LT, tutkija Jussi Nuutinen, Joensuun yliopisto

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer