Terapia tekee matematiikasta mielekästä

Anne Heikkinen - 21.12.2010 - 14:01:11

Matematiikkaterapeutti Marja Dräger on kouluttanut luokanopettajia ja erityisopettajia käyttämään matematiikkaterapiaa työssään vuodesta 2003 lähtien. Kysyntää kursseille on ympäri Suomea, viimeksi opettajia koulutettiin Kuopiossa.

Dräger kertoo, että tavoitteena on antaa opettajille valmiuksia matematiikkavaikeuksista kärsivien oppilaiden tunnistamiseen ja kuntouttamiseen.

– Matematiikkaterapiassa lasta autetaan käytännönläheisellä tavalla ymmärtämään matematiikan oppisisältöjä. Lapsen kanssa työstetään häneltä puuttuvia tietoja ja tuetaan sitä kautta matematiikan symbolikielen ymmärtämistä, Dräger selittää.

Mutta mistä matematiikkahäiriöisen lapsen tunnistaa?
– Lapsesta voi havainnoida, että hän ratkaisee matematiikan tehtävät sormin tai mielessä laskien. Hän ei siis ole pystynyt kehittämään ja omaksumaan strategioita, joita hänelle on yritetty välittää matematiikan opetuksessa.

Vanhemmat huomaavat lapsensa matematiikkavaikeudet useimmiten siinä, että matikanläksyjen tekeminen tuntuu tylsältä ja hankalalta.
– Matematiikkavaikeudessa on kysymys pitkäkestoisesta vaikeudesta, joka lyö leimansa myös muuhun oppimiseen, Marja Dräger tiivistää.

Matematiikassa jos missä opittavan tiedon pohjan tulee olla kunnossa, sillä huono oppiminen kertaantuu jatkossa.
– Matematiikka on systemaattinen aine ja se täytyy rakentaa kuten talo eli perustukset tulee olla vankat.

Tarkan alkudiagnoosin jälkeen lapsi käy kerran viikossa tunnin mittaisessa tapaamisessa matematiikkaterapeutin kanssa. Marja Dräger kertoo, että terapia kestää keskimäärin 1-1,5 vuotta ja sen jälkeen lapsi pääsee luokkansa tasolle matematiikan keskeisissä oppisisällöissä.

– Minulla on nyt kokemusta matematiikkaterapiasta lähes 18 vuoden ajalta ja melkein kaikkia lapsia voidaan auttaa. He pääsevät luokkansa tasolle ja pystyvät jatkamaan itse matematiikan opiskelua.

kuuntele Kesto 13'14"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer