Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 08.05-09.00 ja uusintana sunnuntaina klo 22.05-23.00. Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 18.2.2018

Fyysisen perushoidon aikatauluttamaan vanhustyöhön tarvitaan gerontologista mielikuvitusta. 100 vuotta Suomen sisällissodasta: Miksi punakaarti hävisi? Luontokuvaaja Kirsti Timonen on yksi harvoista Suomen naispuolisista petokuvaajista, pääasiallisena kuvauskohteena karhut.

Aspekti 11.2.2018

Voisiko sairaalaan kulkea turvatarkastuksen, tarkemmin sanottuna lääkityksen turvatarkastuksen kautta? Millainen on digiajan koulu ja missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa? Mitäpä jos nuori voisi kurkistaa korkeakouluopintojen maailmaan ja jopa suorittaa yliopisto-opintoja jo lukioaikana?

Aspekti 4.2.2018

Olympialaiset tuovat jälleen urheilun framille – liikkeelle lähtee silti itse yhä harvempi meistä, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan liikkumattomuus on yhä yleisempää. Millainen on geenien ja ympäristötekijöiden vaikutus terveyteemme? Lukiolaiset klassikkonäytelmässä Romea ja Julia – mistä kaivetaan tarttumapinta satoja vuosia vanhan klassikon ja somemaailmassa elävien nuorten välille?

Aspekti 28.1.2018

Yksilölliseen geeniperimään liittyvä tieto on tulevaisuudessa avainasemassa uudenlaisessa terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa – tiedossa on varhaisempia diagnooseja, vaikuttavampia lääkkeitä ja tehokkaampaa hoitoa. Hoivarobotit kiiruhtavat hoitotyöhön – mitä robotiikka tuo terveydenhuoltoon?

Aspekti 21.1.2018

Paljon sote-palveluja tarvitsevat ihmiset eksyvät, uupuvat ja turhautuvat palveluviidakossa. Filosofiakahvila: Populismin nousu Euroopassa. Yliopisto-osaamisen kaupallistaminen ravistelee tutkijan arkea.

Aspekti 14.1.2018

Luontaistuotteiden käytön yleistyessä kasvaa myös huoli niiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa. Piispa Jari Jolkkonen puhui reformaation merkkivuoden tilaisuudessa Lutherin teeseistä ja luterilaisesta reformaatiosta tänään. Ammatillisen koulutuksen reformissa on kyse suurimmasta muutoksesta ammatillisen koulutuksen historiassa.

Aspekti 7.1.2018

Verikokeella tarkkuutta muistisairauden ennustettavuuteen – sydän- ja verisuonisairauksiin liitettyjä veriarvoja voidaan käyttää myös dementiariskin ennustamisessa. Professori Juho Saari puhui Ikääntyvien yliopistossa yksinäisyydestä ja onnettomuudesta. Tyypin 1 diabeetikoilla on monia työn ja diabeteksen yhdistämiseen liittyviä haasteita.

Aspekti 31.12.2017

Mitä löytyy aikakapselista, joka on juuri suljettu sadaksi vuodeksi Kuopion kauppatorin alle, entä kuinka esineet säilyvät? Mennyt ja tuleva nousevat esiin kalenterivuoden vaihtuessa myös kirkollisissa teemoissa, mutta sinänsä uudenvuoden juhla ei ole mitenkään erityisen kirkollinen juhla. Filosofiakahvilassa käsitellään hyve-etiikkaa.

Aspekti 24.12.2017

Milloin joululahjojen antaminen yleistyi ja miksi hengenvaaralliselta kuulostavasta lipeäkalasta tuli suomalaisten suosima jouluherkku? Selvittelemme jouluisten perinteiden syntyä. Kuka Maria oli ja kuinka hänestä tuli kaikkien aikojen kuuluisin äiti?

Aspekti 17.12.2017

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan joka toisella ekaluokkalaisella esiintyy kipuja viikoittain. Filosofiakahvilassa jatketaan moniarvoisuuden itärajan paikan selvittämistä. 116 117 on uusi mieleen painamista vaativa tuiki tärkeä numero tutun ja turvallisen hätänumeron 112 rinnalle.

Tuoreimmat