Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 08.05-09.00 ja uusintana sunnuntaina klo 22.05-23.00. Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 10.12.2017

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tyypin 1 diabeetikoilla on monia työn ja diabeteksen yhdistämiseen liittyviä haasteita. Filosofiakahvila: Missä on moniarvoisuuden itäraja, osa 1/2. Kuopiossa harjoiteltiin haastavia vuorovaikutustilanteita sekä kriisissä olevan kohtaamista Lapsen kuoleman kohtaaminen –suurryhmäsimulaatiossa.

Aspekti 3.12.2017

Mitä ovat biopankit, mitä näytteille ja tiedoille biopankeissa tapahtuu, tai onko suostumuksen antamisesta itselle jotain hyötyä? Lähestyvän itsenäisyyspäivän kunniaksi lähdemme etsimään suomalaisten mielenmaisemaa tuoksuvaan metsään, liplattavien järvien rannoille ja upottaville soille. Miltä näyttää, kuulostaa ja tuntuu suomalainen luonto?

Aspekti 26.11.2017

Suomi 100 KunnonKartta -väestötutkimus kartoittaa yli 10 000 suomalaisen fyysistä kuntoa ja aktiivisuutta. Mistä median totuudessa ja valheessa on kysymys, mitä ovat vastamediat ja valemediat tai trollaus ja miksi nämä ilmiöt ovat aktualisoituneet juuri nyt? Kosteus- ja homevaurion yhteys terveysvaikutuksiin edelleen epäselvä.

Aspekti 19.11.2017

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurempi lihasvoima on yhteydessä paitsi parempaan fyysiseen kuntoon myös vireämpään aivotoimintaan. Mikä on Eu­roo­pan idea? Tätä pohditaan Filosofiakahvilassa. Mitä on teollisuushamppu ja miltä sen tulevaisuus näyttää?

Aspekti 12.11.2017

Tuore väitöstutkimus selvitti eläinten käyttäytymisen mittausprosesseja. Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa kuultiin Kuopiossa tunnustuskirjoista reformaation ilmentäjinä. "Kannabis ei ole vaaraton huume", toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katri Rajala yksiselitteisesti.

Aspekti 5.11.2017

Uniapnea on vakava sairaus, joka pitäisi pystyä diagnosoimaan nykyistä tarkemmin. Miten ihmisen kehon liikettä mallinnetaan? Kuopiolaisnäyttelyssä kerrotaan siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Suomessa sen jälkeen.

Aspekti 29.10.2017

Internetin Terveyskylästä löytyy eri sairauksien hoitoon liittyviä taloja, pian vastaanotolle voi osallistua myös etänä. Miten voi seurata oman kehon toimintaa ja mitä iloa siitä on? Tiedebussissa puhutaan lääkekehityksestä, aihiolääkkeestä, lääkeaineiden kohdentamisesta ja lääkkeen matkasta elimistössämme.

Aspekti 22.10.2017

Päivettynyt iho on hengenvaarallinen muoti-ilmiö, joka tuli muotiin vahingossa Coco Chanelin ansiosta. Synnytykseen liittyy monia kysymyksiä myös sressin osalta, kuten kokiko äiti tai vastasyntynyt stressiä ja jos koki, miten se vaikuttaa nyt tai tulevaisuudessa? Hyppää mukaan tiedebussiin kuulemaan ympäristön kemikaaleista.

Aspekti 15.10.2017

Noin puolet Suomessa sattuvista kuolonkolareista on sairausperäisiä - mitä on ajoterveys? Voimmeko vähentää mikromuovien syntymistä ja kulkeutumista ympäristöön? Kuopion tiedebusseissa sai matkan taittumisen ohella rautaisannoksen tiedetietoa - hyppää mukaan kuulemaan uniterveydestä.

Aspekti 8.10.2017

Tyypin 2 Diabeteksen hoitoon on saatu uusia lääkkeitä, joilla saadaan tehostettua hoitoa. Kasvaako lapsi käyrällä? Kasvukäyristä kuultiin Tutkijoiden yön tapahtumassa Kuopion Matkuksessa. Tuuli-, aurinko- ja aaltoenergia ovat hyviä esimerkkejä tulevaisuuden uusiutuvista ja päästöttömistä energiantuotantomuodoista, mutta energian varastointi on edelleen haaste - voisiko pii olla akkuteknologian uusi sankari?

Tuoreimmat