Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 08.05-09.00 ja uusintana sunnuntaina klo 22.05-23.00. Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 18.6.2017

Etanoli ja nikotiini kulkeutuvat helposti istukan läpi ja tuoreen tutkimuksen mukaan ne ovat yhdessä myrkyllisempiä kuin erikseen. Filosofiakahvila: Missä on moniarvoisuuden itäraja, osa 1/2. Mikrovuovit: miten ja millaisia muovityyppejä kulkeutuu vesistöihimme ja onko vaikutuksista tietoa? Terveysalan täydennyskoulutus: simulaatio-oppiminen on tehokasta.

Aspekti 11.6.2017

Poikkeava unen pituus ja unihäiriöt ovat yhteydessä myös lisääntyneeseen dementian ja keuhkosyövän riskiin. Liikunta edistää terveyttä ja oppimista, mutta paljonko liikuntaa on riittävästi? Riittävätkö asfalttikenttä, kiikut, kiipeilyteline ja jalkapallokenttä tyydyttämään lasten tarpeita välituntien viettoon?

Aspekti 4.6.2017

Syömisen ilo on tärkeä juttu. Miksi puun pienpoltto aiheuttaa terveyshaittoja ja mitä voisimme tehdä päästöjen vähentämiseksi? Kuopion museossa on esillä metsiemme tuntematon aarreaitta eli näyttely, joka esittelee mitä omituisimpia metsän otuksia.

Aspekti 28.5.2017

Radiovesitutkimus paljastaa sepelvaltimotaudin tilan. Miten digiaika ja internetin kehittyminen näkyvät nykyisessä kielentutkimuksessa? Tiedosta valinnoiksi: terveyspsykologia tutkii terveyskäyttäytymistä. Kirkkotekstiilit ja käyttöesineistö ovat aikansa käsityöläisten taidonnäytteitä

Aspekti 21.5.2017

Mistä saadaan puuta ja osaamista, kun metsä- ja biotuotealan jätti-investoinnit toteutuvat? Suomi 100: Sekularisaatio ja kaksi valtiokirkkoa toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa. Biologiset lääkkeet tuovat tehoa lääkehoitoon.

Aspekti 14.5.2017

Sairaalaklovni on ilon puolustaja. Kuinka suuri ongelma yksinäisyys on ja voiko sitä jotenkin lievittää? Kallavedestä löytyy poikkeuksellisen paljon mikromuoviksi kutsuttua, alle 5 millimetrin kokoista muoviroskaa. Nuorten tarjoilijoiden pohjoismaisesta mestaruuskilpailusta menestystä Kuopioon.

Aspekti 7.5.2017

Sairaalaklovni on ilon puolustaja. Kuinka suuri ongelma yksinäisyys on ja voiko sitä jotenkin lievittää? Kallavedestä löytyy poikkeuksellisen paljon mikromuoviksi kutsuttua, alle 5 millimetrin kokoista muoviroskaa. Nuorten tarjoilijoiden pohjoismaisesta mestaruuskilpailusta menestystä Kuopioon.

Aspekti 30.4.2017

Tutkijat haluavat muistuttaa sekä suomenpystykorvan että pohjanpystykorvan historiallisesta merkityksestä sekä nykytilasta. SAKUstars-tapahtuma on valtakunnallinen kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Vapaus, rakkaus, tasa-arvo – Kuopion kulttuurihistoriallinen museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä.

Aspekti 23.4.2017

Hormonihäiriköiden vaikutuksista ihmisiin on puhuttu paljon, mutta miten ne vaikuttavat luonnossa? Mitä yhteyksiä löytyy Trumpin maahantulokiellosta, Turkin hallituksen oikeusvaltiokäsityksestä ja Sipilän hallituksen lainvalmistelusta? Pianistina koirien, susien ja kissojen maailmassa.

Aspekti 16.4.2017

Mitä annettavaa hoitotyöllä on Suomessa meneillään olevalle sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistukselle? Tutkimus toi uutta tietoa puunpolton ympäristövaikutuksista. Kulunut viikko on ollut hiljainen viikko.

Tuoreimmat