Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 08.05-09.00 ja uusintana sunnuntaina klo 22.05-23.00. Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 15.10.2017

Noin puolet Suomessa sattuvista kuolonkolareista on sairausperäisiä - mitä on ajoterveys? Voimmeko vähentää mikromuovien syntymistä ja kulkeutumista ympäristöön? Kuopion tiedebusseissa sai matkan taittumisen ohella rautaisannoksen tiedetietoa - hyppää mukaan kuulemaan uniterveydestä.

Aspekti 8.10.2017

Tyypin 2 Diabeteksen hoitoon on saatu uusia lääkkeitä, joilla saadaan tehostettua hoitoa. Kasvaako lapsi käyrällä? Kasvukäyristä kuultiin Tutkijoiden yön tapahtumassa Kuopion Matkuksessa. Tuuli-, aurinko- ja aaltoenergia ovat hyviä esimerkkejä tulevaisuuden uusiutuvista ja päästöttömistä energiantuotantomuodoista, mutta energian varastointi on edelleen haaste - voisiko pii olla akkuteknologian uusi sankari?

Aspekti 1.10.2017

Kuluneena kesänä noin 160 opiskelijaa eri puolilta Suomea suoritti kieliopintoja verkkokurssin avulla, aineistona oli kertomus aivoja syövästä amebasta ja sitä levittävästä murhaajasta. Mistä puhutaan, kun puhutaan eutanasiasta? Marjat ja sienet ovat meille tuttuakin tutumpia ja arkipäiväisiä juttuja, mutta vientimarkkinoilla ne olisivat yllättävän kovaa valuuttaa.

Aspekti 24.9.2017

Koulujen digiloikan perään on huudeltu jo jokunen vuosi, mutta moni asiantuntija toivoo loikkimisen sijaan pieniä, mutta sinnikkäitä askeleita. Missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa? Automatiikka lisääntyy sairaaloissa, taustalla on potilasturvallisuus.

Aspekti 17.9.2017

Draaman taika näkyy ja kuuluu peruskouluissa entistäkin vahvemmin uusien opetussuunnitelmien myötä. Miten suomalainen tutkimus suhtautuu ajatukseen hyvästä aivoterveydestä vielä 100-vuotiaanakin? Tutkijat etsivät ratkaisuja kalliin, mutta konstikkaan mesimarjan kasvatukseen testaamalla uusia viljelykeinoja.

Aspekti 10.9.2017

Hyvä sisäilma: mikä vaikuttaa sisäilman mikrobipitoisuuksiin? Millaista on suomalainen yksinäisyys, entä miten se vaikuttaa elintapoihin? Hortoilu on hauskaa ja sitä kannattaa jatkaa pitkälle syksyyn - kuuntele vinkit.

Aspekti 3.9.2017

Pienenpienten kohteiden parissa työskentely mikroskoopin avulla vaatii kirurgilta äärimmäistä osaamista ja jatkuvaa käden taitojen harjaannuttamista. Suomi 100: Osutaan yhdessä oppimisen ytimeen.

Aspekti 27.8.2017

Mistä saadaan puuta ja osaamista, kun metsä- ja biotuotealan jätti-investoinnit toteutuvat? Suomi 100: Sekularisaatio ja kaksi valtiokirkkoa toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa. Biologiset lääkkeet tuovat tehoa lääkehoitoon.

Aspekti 20.8.2017

Tutkijat haluavat muistuttaa sekä suomenpystykorvan että pohjanpystykorvan historiallisesta merkityksestä sekä nykytilasta. SAKUstars-tapahtuma on valtakunnallinen kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Vapaus, rakkaus, tasa-arvo – Kuopion kulttuurihistoriallinen museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä.

Aspekti 13.8.2017

Suun terveys ei aina hyvällä tolalla – etenkin iäkkäillä suun terveys vaikuttaa elämänlaatuun, yleisterveyteen ja ravitsemukseen. Suomi 100: Aivosairauksien ehkäisy terveellisillä elintavoilla. Lääkehoidon löytyminen on edistysaskel aivovaltimoaneurysmien hoidossa.

Tuoreimmat