Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 08.05-09.00 ja uusintana sunnuntaina klo 22.05-23.00. Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 23.4.2017

Hormonihäiriköiden vaikutuksista ihmisiin on puhuttu paljon, mutta miten ne vaikuttavat luonnossa? Mitä yhteyksiä löytyy Trumpin maahantulokiellosta, Turkin hallituksen oikeusvaltiokäsityksestä ja Sipilän hallituksen lainvalmistelusta? Pianistina koirien, susien ja kissojen maailmassa.

Aspekti 16.4.2017

Mitä annettavaa hoitotyöllä on Suomessa meneillään olevalle sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistukselle? Tutkimus toi uutta tietoa puunpolton ympäristövaikutuksista. Kulunut viikko on ollut hiljainen viikko.

Aspekti 9.4.2017

Veren rasvahapot paljastavat mitä lapsesi pistää suuhunsa. Suomi 100: Miltä näyttää koulujen digitalisaatio? Pidämmekö huolta aivoterveydetämme – ja miten alkoholi siihen vaikuttaa? Lihottaako alkoholi? Pystyykö geeniterapia selättämään munasarjasyövän?

Aspekti 2.4.2017

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien pelien ja sovellusten määrä on kasvanut liki räjähdysmäisesti. Lantionpohjan lihasten kuntouttaminen on virtsankarkailusta kärsivälle ehdoton juttu, mutta kuinka motivoitua yksitoikkoisesta harjoittelusta? Suomi 100: Maailma muuttuu – muuttuuko koulu sen mukana? Kuopion Tuomiokirkko on Suomen suurin keskiajan jälkeen rakennettu kivikirkko.

Aspekti 26.3.2017

Apurahalla tehtävä tutkimus on tuttua tutkimusmaailmassa, mutta millaiseen asemaan se asettaa tutkijan? Ruokailu on meistä monille hyvin sosiaalinen tapahtuma. Mutta millainen on yksinäisyyden ja syömisen yhteys? Miksi ja miten puhua surusta?

Aspekti 19.3.2017

Suun terveys ei aina hyvällä tolalla – etenkin iäkkäillä suun terveys vaikuttaa elämänlaatuun, yleisterveyteen ja ravitsemukseen. Suomi 100: Aivosairauksien ehkäisy terveellisillä elintavoilla. Lääkehoidon löytyminen on edistysaskel aivovaltimoaneurysmien hoidossa.

Aspekti 12.3.2017

Liikunta ja luonto ovat vahvoja vetovoimatekijöitä, joiden varaan matkailua voisi ja pitäisi rakentaa. Millainen potentiaali luontoliikuntamatkailussa piilee? Studia Generalia, Suomi 100 vuotta: Millainen on geenien ja ympäristötekijöiden vaikutus terveyteemme? Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien laitteiden ja sovellusten suosio on räjähtänyt käsiin viime vuosina.

Aspekti 5.3.2017

Pop up -ravintolassa opiskelijat oppivat koko ketjun tavaratilauksista aina asiakaspalautteisiin saakka. Studia Generalia, Suomi 100 vuotta: Menestystarinoita Suomesta – tarttumattomien sairauksien ehkäisy. Väitöstutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat eutanasiaan hyväksyvästi.

Aspekti 26.2.2017

Tulevaisuudessa hoivarobotti voi avustaa vanhusta vaikkapa sängystä ylös tai lämmittää kotona asuvan muistisairaan ruoka-annoksen. Professori Juho Saari puhui Ikääntyvien yliopistossa yksinäisyydestä ja onnettomuudesta. Mitä voi seurata lisääntyvästä altistuksesta välitaajuisille magneettikentille?

Aspekti 19.2.2017

Potilaan kyky arvioida tilaansa ja elämänlaatuaan näyttää heikkenevän enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa sairautta kuin aiemmin on ajateltu. Filosofiakahvila: Eu­roop­pa fi­lo­so­fi­se­na ide­a­na. Mikä on autofagian rooli silmänpohjan ikärappeumassa?

Tuoreimmat