Aspekti 19.2.2017

    Jaa Facebookissa
    Tweettaa Twitterissä

    Aspekti Yle Puheella sunnuntaina 12.2.2017 ja uusinta maanantaina 13.1.2017. Huom! Muuttuneet lähetysajat, Aspekti sunnuntaisin klo 22.05 ja maanantaisin klo 20.00 alkaen.

    Alzheimerin tautia sairastava potilas saattaa omasta mielestään elää täysipainoista ja normaalia elämää, mutta omaishoitaja on helisemässä muistipulmien, arjessa selviytymisen tai vaikkapa hankalien käytösoireiden kanssa. Potilaan kyky arvioida tilaansa ja elämänlaatuaan näyttää heikkenevän enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa sairautta kuin aiemmin on ajateltu.

    Euroopan ideasta Filosofiakahvilaan saapui puhumaan Eu­roop­pa-tut­ki­muk­sen tut­ki­ja­toh­to­ri Timo Miet­ti­nen, joka valotti alustuksessaan ajatusta yhtenevän Euroopan synnystä. Idea on peräisin jo satojen vuosien takaa.

    Vuoden 2016 lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin solujen jätehuoltoa tutkineelle japanilaiselle solubiologille. Tämä solujen puhdistusmekanismi eli autofagia oli tutkimuskohteena myös tuoreessa Itä-Suomen yliopiston väitöksessä, jossa selvitettiin autofagian roolia silmänpohjan ikärappeumassa.

    Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

    kuunteleKesto 60’00”

    Lisää Aspekteja (kantti.net)

    Yle Puhe

    Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

    JÄTÄ VASTAUS