Aspekti 7.1.2018

    Jaa Facebookissa
    Tweettaa Twitterissä

    Aspekti Yle Puheella sunnuntaina 7.1.2018 ja uusinta maanantaina 8.1.2018.

    Mitäpä jos muistisairauden riskin voisi selvittää yksinkertaisilla verikokeilla? Neurologi Juho Tynkkysen väitöstutkimuksessa selvitettiin sydän- ja verisuonisairauksiin liitettyjen veriarvojen käyttöä dementiariskin ennustamisessa. Näitä veriarvoja olivat sydämen vajaatoiminnan arvioinnissa käytössä oleva peptidi ja sydänlihaksen soluvauriosta kertova troponiini.

    Ihminen kaipaa yhteyttä toiseen ihmiseen. Ilman näitä yhteyksiä, joskus niiden kanssakin, koemme itsemme yksinäisiksi. Mutta mitä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia yksinäisyydellä on? Onko yksinäisyys yksilön vai yhteiskunnan vika tai ongelma, vaiko molempien? Professori Juho Saari puhui Ikääntyvien yliopistossa yksinäisyydestä ja onnettomuudesta.

    TtM Pirjo Hakkaraisen väitöstutkimuksesta käy ilmi, että tyypin 1 diabeetikoilla on monia työn ja diabeteksen yhdistämiseen liittyviä haasteita. Tutkimus osoitti myös, että moni diabetesta sairastava on salannut diabeteksensa työtovereiltaan ja lähiesimiehiltään. Silti suurin osa tyypin 1 diabeetikoista selviytyy työelämässä yhtä hyvin kuin muu väestö.

    Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

    kuunteleKesto 60’00”

    Lisää Aspekteja (kantti.net)

    Yle Puhe

    Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

    Vastaa