Kirjailija Marko Kilpi: Miten minusta tuli dekkarikirjailija?

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Kirjailija Marko Kilpi taustallaan kuva jäätyneistä ruusuista, josta tuli nimi Kilven ensimmäiselle kirjalle.

Poliisi ja dekkarit kuuluvat yhteen. Näin kävi myös Marko Kilven kohdalla, joka on poliisin työnsä ohella ajautui dekkaristiksi. Marko Kilpi on tällä hetkellä erityisen kiinnostava nimi, sillä Kuopiossa ollaan juuri käynnistämässä Elävien kirjoihin -romaaniin pohjautuvan elokuvan kuvauksia. Savonia-palkittu Kilpi kertoi Humanismin illoissa siitä, miten hänestä tuli dekkarikirjailija.

Tekstiä Kilpi on tuottanut nuoresta pitäen. Kun Kuopioon 1984  perustettiin videotyöpaja, pohti nuori Marko Kilpi videon ja ohjaamisen maailmaa.
– Muistan vieläkin sen tunteen kansalaisopiston tiloissa, kun siellä oli lamppuja ja kamera. Siinä minulle hahmottui, että pääsen tekemään tätä sisällä olevaa juttua, Kilpi kuvailee nuoren miehen tunteen paloa.

Näin sitä sitten juostiin ympäri Puijon metsiä, rosvoa ja poliisia kuvaten.

Tie vei armeijan jälkeen poliisikouluun, jossa Kilpi intoutui tekemään dokumenttia, pääosassa hänen kämppäkaverinsa, joka aloitti opintonsa poliisikoulussa päälle 30 vuotiaana.
– Siitä tuli kovastikin hyvä ja menestyksekäs, Kilpi kuvailee monesti televisiossakin nähtyä dokumenttia, joka oli vasta alkusoittoa kokonaiselle dokumenttien sarjalle.

Poliisityön ohessa Kilpi alkoi myös kirjoittamaan ensimmäistä kirjaansa Jäätyneitä ruusuja.
– Sain aikalailla peukalonhangallisen kieltäviä kirjeitä kustantajilta, ei kelpaa heille, että jatkahan vaan harjoituksia.

Ja Kilpihän jatkoi. Opetteli, kirjoitti ja kirjoitti, kunnes alkoi kelpaamaan.
– Eli opettelin kirjoittamaan kirjoja, mikä tarkoittaa, että kirjoitetaan valtava määrä suoraan roskakoriin, Kilpi kuvailee.

Millainen on ollut Marko Kilven matka poliisista dekkarikirjailijaksi? Kuuntele puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 64’04”

 


Luento on taltioitu 15.2.2012 Kuopion kaupunginkirjastolla järjestetyssä Humanismin illat -luentosarjan tilaisuudessa.

Humanismin illat ovat kaikille avoimia luentoja, joiden tarkoituksena on virittää ja edistää humanistista keskustelua Pohjois-Savossa.

Humanistin iltojen järjestäjinä toimivat Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Kuopion kesäyliopisto.

» Luentosarjan etusivulle

Vastaa