Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kaikki luotiin hyväksi, ihminen myös mutta jotakin tapahtui. Lankeemuskertomuksen draamaan kuuluvat Aadam, Eeva, käärme, tiedon puu ja Jumala, joka kielsi syömästä kielletystä puusta. Jani Johansson auttaa ymmärtämään lankeemuskertomuksen ideaa. Vai onko lainkaan kyse lankeemuksesta? Minkälaisia ikitotuuksia paratiisikertomus pitää sisällään?

Peruskertomukset keskittyvät ihmiseen ja näkyvään luomakuntaan. Mihin unohtuivat enkelit? Kari Kuula kaivaa heidät esiin. Taustatukea siihen saadaan kirkkoisiltä. Varhainen kristikunta löysi peruskertomuksista viittaukset enkelien luomiseen ja myös lankeemukseen. Tähän yhteyteen kuuluu myös erikoinen ajatus jättiläisistä, jotka olivat ainakin osasyyllisiä vedenpaisumukseen. Erikoisia teemoja luvassa.


Jani Johansson käsittelee alustuksessaan 1. Mooseksen kirjan kolmatta lukua, joka kertoo syntiinlankeemuksesta ja paratiisista karkottamisesta. Hän käsittelee näitä teemoja tekstissä esiintyvien symbolien kautta.

Mistä syntiinlankeemuksessa on oikein kyse? Kuuntele Johanssonin alustus:

kuuntele Kesto: 19’20”

Mihin enkelit sijoittuvat peruskertomuksissa? Tätä pohtii Kari Kuula omassa alustuksessaan.

– Vaikka enkelit esiintyvät alkukertomuksissa ohimennen, lyhyesti, nuo esiintymät ovat niin sanottuja ”jäävuoren huippu” -kohtia. Tarkoittaa sitä, että enkeli mainitaan lyhyesti, mutta sen tekstin alla on valtavan laaja käsitys siitä, mitä ovat enkelit ja millaisen historian enkeliolennot ovat ehtineet käydä sekä Jumalan sfääreissä että maan päällä, Kuula arvioi.

Kuuntele Kuulan alustus kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 23’40”

Tekstit: Kari Kuula ja opiskelijat

Ohjelmasarjan etusivulle

 

Katso myös:

Mitä tiedämme Jeesuksesta?

Kertovatko evankeliumit niin kuin asiat tapahtuivat? Mitä tiedämme Jeesuksesta on 5-osainen ohjelmasarja, joka valottaa Jeesuksen elämää ja siitä kirjoitettua historiaa. Sarjan luennoitsijoina toimivat Puijon seurakunnan 2. kappalainen Kari Kuula ja Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijat.

Kirkon pyhät

Kirkkovuoden pyhät rytmittävät arkeamme pitkin vuotta. Juhannus, helatorstai ja laskiainen lienevät juhlapyhistä tutuimpia, mutta miksi vietämme kynttilänpäivää, kirkastussunnuntaita tai tuomiosunnuntaita? Mikkelinpäivästä alkava ohjelmasarja esittelee 12 kirkkovuoden pyhää.

Miksi Jumala on piilossa

Monet suuret kysymykset tekevät uskon Jumalaan vaikeaksi. Miksi Jumala ei tee itseään ilmeisemmäksi? Miksi hän sallii suunnatonta kärsimystä? Miten voi uskoa sellaiseen, mitä ei näe ja mitä ei pysty todistamaan? Vaikka näihin kysymyksiin ei ehkä ole lopullisia vastauksia, joitakin suuntaviittoja on mahdollista löytää. Niitä etsitään Puijon kirkolla keskustelusarjassa syyskuussa.

Kilvoittelijan erämaavaellus

Juutalainen pääsiäiskertomus kuvaa Israelin kansan pääsyn Egyptin orjuudesta erämaavaelluksen jälkeen luvattuun maahan.
Luentosarjassa kuopiolaisten pappien pitämät virikepuheet johdattelevat Exoduksen rikkaaseen tulkintahistoriaan – ja hengellisyyden hoitamiseen arjessa.

Helvetin historia

Puijon kirkossa Kuopiossa järjestettiin 2006 - 2007 13-osainen luentosarja helvettiopin vaiheista. Luennoitsijana on teologian tohtori Kari Kuula. Luentosarja perustuu Kuulan kirjaan Helvetin historia. Pohjalta pohjalle Homeroksesta Manaajaan (2006).

Vastaa