Kosketinsoitinten historiaa klavikordista flyygeliin, osa 3/7

Harri Peiponen - 1.1.2003 - 01:00:00

Tässä ohjelmasarjassa uppoudumme klaveerisoittimen maailmaan. Klaveerisoittimilla tarkoitetaan periaatteessa kaikkia kosketinsoittimia kuten esimerkiksi pianoa, cembaloa, flyygeliä ja erityisesti vanhimpia kosketinsoittimia klavikordeja, joiden tunnettu historia ulottuu 1300-luvulle.

Ohjelmasarja koostuu seitsemästä osasta.

» Ohjelmasarjan etusivulle

 

Kuva: Harri PeiponenAnders Wåhlströmin sidottu klavikordi vuodelta 1752

Ruotsalainen Anders Wåhlström toimi 1700-luvun puolivälissä Norra Upplandissa Västlandin seurakunnan urkurina. Soittamisen lisäksi hän oli myös kiinnostunut urkujen rakentamisesta. Anders Wåhlströmin vuonna 1752 rakentama klavikordi on säilynyt jälkipolville soitinrakentajien ja tutkijoiden ihailtaviksi - soitin on Hållnäsin koti-seutumuseossa.

Suomessa Wåhlströmin klavikordista on tullut klavikordinrakentajien suosituin malli. Suomalaiset ovat käyneet opissa Ruotsissa, ja väittäneet tietoa kotimaassaan.

Muunneltuja versioita soittimesta alettiin rakentaa 1990-luvun alkupuolella Kuopiossa ja myös Kuopion naapurikunnan Vehmersalmen Tetrimäellä järjestetyillä soitinrakennus-kursseilla.

Kuopiolainen Sibelius-Akatemian rehtori, Kuopion osaston klaveerisoitin lehtori Pekka Vapaavuori on rakentanut peräti yhdeksän klavikordia, joista yksi mielenkiintoisimmista on pedaaliklavikordilla varustettu kaksisormioinen klavikordiyhdistelmä.

Kuva: Harri Peiponen

Ruotsalainen Anders Wåhlström oli urkuri, jonka vuonna 1752 rakentamasta klavikordista on tullut Suomen suosituimman klavikordi-mallin esikuva. Uutta oli kromaattinen koskettimisto eli alimmilla äänillä oli omat koskettimensa.

kuuntele Kesto 3'42"

 

Vanhat klavikordit elävät uutta elämää; niitä rakennetaan alkuperäisten mallien mukaan, mutta myös uutta keksien.

kuuntele Kesto 2'29"

 

Klavikordi soi urkureiden harjoitussoittimena, mutta myös soolosoittimena aikoinaan mm. upseereiden perheissä, pappiloissa, karta-noissa ja hoveissa, lähinnä naisten soittamana.

kuuntele Kesto 3'18"

 

Erityisesti klavikordille sävellettiin vasta 1700-luvun lopulla, siihen asti sävellettiin yleisesti klaveerisoittimille eli uruille, klavikordille ja cembalolle.

kuuntele Kesto 3'18"

 

Kuva: Harri Peiponen

Pekka Vapaavuori on rakentanut 9 klavikordia, myös ohjelmassa mukanaolevan pedaaliklavikordin. Alkuperäisiä klavikordeja on löytynyt suomalaisista kartanoista.

kuuntele Kesto 5'46"

 

Kirkkomusiikin opiskelijat käyttävät pedaaliklavikordia harjoittelusoittimena. Näin soi pedaaliklavikordi Juha Sorannan soittamana.

kuuntele Kesto 0'33"

 

Toimittaja, kuvat: Harri Peiponen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer