Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 4/4

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Tämä on kierroksen toinen sivu, aloitussivulle pääset tästä.

Koljonniemenkadulla sijaitsee kauppaneuvos Gustav Raninin perustama mylly (kuva 1), joka avattiin vuonna 1884. Ranin aloitti sekatavarakauppiaana, mutta laajensi myöhemmin toimintaansa tukkukauppaan sekä mylly-, polttimo- ja panimoteollisuuteen. Polttimon kuuluisin tuote on Savon viina, ja Raninin olut ja virvoitusjuomatkin tunnettiin laajalti. Gustav Raninia pidettiin kansanomaisena ja ystävällisenä miehenä, joka lahjoitti varoistaan kulttuurin käyttöön.

Koljonniemenkadulla (kuva 2) on historiansa Kestikievarinkatuna, jolla on sijainnut lukuisia kapakoita. Tästä ajasta muistuttaa edelleenkin kerrostalon pihassa sijaitseva maakellari (kuva 3).

kuuntele Kesto 5’22”

Minna Canthin koti- ja liiketalo Kanttila (kuva 4) sijaitsee Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun kulmassa. Minnan aikana siellä asuivat paitsi hän itse lastensa kanssa, myös kauppa-apulaiset tai kauppapalvelijat. Pihapiiriin kuuluu vanha tiilirakennus (kuva 5) , jossa on sijainnut Kanttilan varasto sekä hevostalli ja kahvinpaahtimo.

Minna Canth elätti itsensä kaupan pidolla. Kauppiaana hän oli tarkka ja kekseliäs. Hän tilasi kauppaan tuotteita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin; pitsiä Hampurista ja kankaita Englannista. Saksasta Minna tilasi kauppaansa siirtomaatuotteita, kuten kahvia, kuivattuja ja tuoreita hedelmiä sekä mausteita. Löytyipä Minnan kaupan valikoimista myös kalanluita, joita tarvittiin naisten pukujen korkeisiin kauluksiin ja korsetteihin.

kuuntele Kesto 9’21”
Oppaina Kuopion keskustassa tehdyllä Minna Canthin elämää valottaneella kulttuurikävelyllä olivat Helka Väisänen ja Nina Pelli.

Minna Canthiin liittyviä linkkejä:

Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä:

Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 1/4

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 2/4

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 3/4

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 4/4

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Lisää Minna Canthista:

Canthin ja Järnefeltin salongeissa haaveiltiin vapaudesta, rakkaudesta ja tasa-arvosta

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo - näin on otsikoitu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uusi näyttely. Museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä. Kaiken keskellä ovat kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä. Niiden kautta keskusteluun astuu mukaan myös Juhani Aho.
video

Puvustusta kahdella vuosisadalla

Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun opiskelijat sukelsivat halki vuosisatojen valmistellessaan Kuopion Tuomiokirkon vaiheista kertovan Kivi Kiveltä -näytelmän puvustusta. Oman pukunsa sai muun muassa Minna Canth.

Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin?

Minna Canth oli kirjailija, novelisti ja lehtinainen, jolla oli varmasti sana hallussa. Mutta miten Minna Canth olisi käyttänyt kirjoitustaitoaan nykypäivän sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä? Tätä pohti ajatusleikin omaisesti Minna Canthin juhlavuoden luennolla Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.

Rauha Minnan kanssa

Minna Canth ja kirkko, sen etunenässä silloinen piispa Gustaf Johansson, ajautuivat riitoihin 1880-luvulla. Canth arvosteli maallista kirkkoa kärkkäästi. Kyse ei ollut siitä etteikö Canth olisi ollut kristitty, vaan ennemminkin juuri siitä, että hän nimenomaan oli harras kristitty.

Minna Canthin perilliset, suomalaiset naiskirjailijat näyttämöillämme Canthista Sofi Oksaseen

Aleksis Kiven jälkeen (ajallisesti) seuraava merkittävä näytelmäkirjailija lienee Minna Canth. Klassikoiksi nousseita mieskirjailijoita Kiven jälkeen ei ole teatteridramaturgian saralla juuri nähty. Millainen on Canthin perintö teatterilavoilla? Tästä puhuu Kuopion kaupunginteatterin johtajana reilu puoli vuotta sitten aloittanut ohjaaja Pekka Laasonen.

Vastaa