Jos näkee näin alkukeväällä luonnossa kukkivan kasvin, se saattaa hyvinkin olla kevättaskuruoho. Kevättaskuruoho on pienikokoinen, hyvin varhain keväällä kukkiva pieni kasvi.

Kevättaskuruoho ei kuitenkaan ole mikä tahansa kukka, vaan sillä on erityisiä ominaisuuksia raskasmetallien keräämiseen ja sietoon liittyen. Suurten raskasmetallimäärien tahallinen kerääminen lehtiin on kasveilla harvinainen ominaisuus, sillä yleensä kasvit pyrkivät välttämään näitä myrkkyjä.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto
FM, MMM Pauliina Halimaa

FM, MMM Pauliina Halimaa tutki väitöstutkimuksessaan kevättaskuruohopopulaatioiden erilaisia keinoja kerryttää ja sietää metalleja.

Kasvien avulla voidaan pyrkiä pudistamaan metalleilla saastuneita maita tai keräämään talteen korkean teknologian laitteissa tarvittavia maametalleja, mutta näiden mekanismien tunteminen auttaa myös kun jalostetaan ravintoarvoltaan parempia viljelykasveja.

– Kasvit kuljettavat metalleja käyttäen samoja kuljetusproteiineja sekä haitallisille metalleille että elintärkeille metalleille kuten sinkille tai raudalle. Jos tunnemme proteiinit paremmin, voimme jalostaa kasveja sellaisiksi, että esimerkiksi riisinjyvään ei kertyisi kadmiumia tai arseenia ja toisaalta voidaan jalostaa kasveja, joissa on ihmiselle optimaalinen pitoisuus sinkkiä tai rautaa. Tällä on merkitystä erityisesti alueilla, joissa syödään yksipuolista kasviperäistä ravintoa, Halimaa kertoo.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 11’56”

FM, MMM Pauliina Halimaan väitöskirja Kevättaskuruohopopulaatioiden erilaiset keinot kerryttää ja sietää metalleja tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 30.3.2016.

Vastaa