On taas se aika vuodesta, kun metsistä haetaan kassikaupalla korvasieniä. Jos vaan löytää oikeat paikat. Mistä tätä myrkyllistä herkkua oikein löytää ja kuinka korvasienen myrkyllisyyteen tulisi suhtautua?

– Gyromitriini on hyvinkin voimakas solumyrkky, kyllä kyseessä on ihan vakavasti otettava vaara, toteaa Kuopion luonnontieteellisen museon luontopedagogi Mari Wikholm.

Wikholmin mukaan korvasienistä löytyvä myrkky aiheuttaa tuntien tai vielä vuorokaudenkin päästä pahoinvointikohtauksia, näköhäiriöitä ja pahemmassa myrkytystapauksessa jopa maksavaurioita.

Riski voidaan kuitenkin eliminoida huolellisella käsittelyllä; sienistä jo kuljettaessa haihtuvia myrkkyhuuruja voi suitsia esimerkiksi autossa kannellisilla muoviastioilla, kotona keittämisen yhteydessä hyvällä tuuletuksella. Ja keittämisessä ei ole oikoteitä onneen.

– Turvallinen keitto-ohje on yksi osaa sieniä ja kolme osaa vettä, eli hyvin runsaassa vedessä. Ja sitä keitetään ihan kunnolla, veden annetaan kiehua reippaasti viitisen minuuttia. Sitten keittovesi pois, keitetään uudessa vedessä taas reippaasti viisi minuuttia. Huuhdellaan. Huuhtelun jälkeen ne ovat valmiita käytettäväksi, Wikholm opastaa.

Mutta jotta päästään keittovaiheeseen, pitää ensin myös löytää jotain. Kun muita sieniä voi usein poimia vuodesta toiseen samoilta, hyviksi havaituilta paikoilta, on korvasieni hieman oikukkaampi. Hyvät satopaikat syntyvät sinne missä maata rikotaan, mutta maaperän normalisoituessa myös korvasienet häviävät.
– Hakkuuaukot ovat ihan parhaita. Eivät ihan tuoreet hakkuuaukot, mutta sellaiset 2-3 vuotta sitten hakatut aukot, niissä se sato on yleensä kaikkein suurin.

Syynä tähän on maassa oleva korvasienirihmasto, joka pääsee maan rikkomisen jälkeen nousemaan pintaan ja tekemään itiöemiä herkuttelijoiden iloksi.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan, Kimmo Salvén lähti luontopedagogi Mari Wikholmin ja Tilhi-koiran kanssa kanssa Neulaniemen metsiin kokeilemaan onneaan:

kuuntele Kesto 13’32”

Katso myös:

Lähdetään sieneen – viisiosainen ohjelmasarja sienestämisestä

Vastaa