Nopeasti aloitettu paineluelvytys, lääkärin osallistuminen ensihoitoon sekä potilaan viilennyshoito teho-osastolla parantavat potilaiden selviytymistä sydänpysähdyksistä, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Lääkärihelikopterissa työskentelevä ensihoitolääkäri, lääketieteen lisensiaatti Pamela Hiltunen selvitti sairaalan ulkopuolisia sydänpysähdyksiä Suomessa. Erityisesti hän haluaa nostaa esille maallikkoelvyttäjien antaman elvytyksen merkitystä sydänpysähdystilanteissa.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto
Lääketieteen lisensiaatti Pamela Hiltunen

– Sydänpysähdyspotilaan selviytymismahdollisuudet pienenevät kymmenen prosenttia jokaista minuuttia kohti. Maallikoilla on siis osuutta siinä, että jos he alkaisivat paineluelvyttää sydänpysähdyspotilasta, niin tätä aikaa voisi pikkuisen venyttää, Hiltunen toteaa.

Tutkimusten mukaan potilaiden todennäköisyys selvitä sydänpysähdyksestä kaksinkertaistuu jos hän saa paineluelvytystä. Pamela Hiltunen kertoo, että on tilanteita, jossa sydänpysähdystä ei tunnisteta tai tilanteessa oleva henkilö on niin iäkäs, ettei pysty antamaan paineluelvytystä. Voi käydä myös niin, että paineluelvytys jää aloittamatta kun ajatellaan että teen jotain väärin.

– Maallikkoelvyttäjien antamaa elvytystä sydänpysähdystilanteissa tulisi lisätä. keinoja tähän voisivat olla systemaattinen elvytysopetus työpaikoilla, kouluissa ja oppilaitoksissa, Hiltunen kertoo.

kuuntele Kesto: 15’34”

Lääketieteen lisensiaatti Pamela Hiltusen väitöskirja Sairaalan ulkopuoliset sydänpysähdykset Suomessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 29.4.2016.

Vastaa