Sähkömagneettisia kenttiä on kaikkialla ympäristössämme ja altistumme pienitaajuisille magneettikentille lähes lakkaamatta.

Pienitaajuisten magneettikenttien lähteitä ovat esimerkiksi erilaiset kodin sähkölaitteet tai sähkölinjat ja sähkökaapelit. Viime vuosina käyttöön on tullut entistä enemmän myös sähkölaitteita, kuten induktioliesiä ja varashälytinlaitteita, jotka lisäävät altistumista välitaajuisille magneettikentille.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto
FM Tuomo Eskelinen

Filosofian maisteri Tuomo Eskelinen on selvittänyt tuoreessa väitöstutkimuksessaan pienitaajuisille magneettikentille altistumisen lisääntymisterveydellisiä riskejä.
– Raskauden viiveen, lapsen syntymäpainon ja raskausviikkoihin suhteutetun pienipainoisuuden ei havaittu olevan yhteydessä altistumiseen hyvin pienitaajuisille magneettikentille, Eskelinen kertoo tutkimuksen tuloksista.

Mutta voiko magneettikentille altistumista mitenkään ehkäistä tai vähentää?

– Väitöstutkimuksen osatutkimuksessa selvitettiin kassatyöntekijöiden altistumista taustatasoa voimakkaammille välitaajuuskentille varashälytinlaitteiden kautta. Ratkaisuna tähän voisi olla, että varashälytinportit sijoitetaan kauemmas työntekijöistä. Kotona induktioliesien oikea käyttö vähentää hajasäteilyä. Esimerkiksi se, että käytetään oikeankokoista kattilaa oikeassa kohdassa induktioliettä, Eskelinen toteaa.

kuuntele Kesto: 15’26”

FM Tuomo Eskelisen ympäristö- ja biotieteiden alan kuuluva väitöskirja Pientaajuiset magneettikentät: altistumisen arviointi ja lisääntymisterveydelliset riskit tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 2.6.2016.

Vastaa