Ruokailu ja välitunnit, siinä ehkäpä yleisimmät vastaukset, jos koululaisilta kysyy koulupäivän mieluisimpia juttuja. Välitunnilla todellakin on väliä, sillä peruskouluikäisten koulupäivästä lähes neljännes kuluu välituntipihoilla.

Mutta mitä koulujen pihoilta löytyy? Riittävätkö asfalttikenttä, kiikut, kiipeilyteline ja jalkapallokenttä tyydyttämään lasten tarpeita välituntien viettoon? <--break->Tätä selvitti KM Päivi Vesala tuoreessa väitöstutkimuksessaan.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto
KM Päivi Vesala

– Koulupihalla on lapsille valtavan suuri tunnemerkitys, lapset kiintyvät siihen. Sellaiset paikat ovat tärkeitä, joista saa aistikokemuksia, jotka mahdollistavat erilaisen toiminnan ja joissa voi kokea joko rauhoittuvan tai virkistyvän ja jotka mahdollistavat ystävyyssuhteiden solmimisen, Vesala tiivistää.

Vesalan väitöstutkimus Koulupihan merkitys alakoulun oppilaille. Lapsen ja ympäristön vastavuoroisen suhteen analyysi tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa kesäkuussa.

– Fyysinen koulupihaympäristö ei ole neutraali koulutoiminnan tausta, vaan oppilaiden hyödyntämä ja heihin aktiivisesti vaikuttava tekijä. Lapsia siis kannattaa kuunnella koulupihan suunnittelussa, Vesala toteaa.

kuuntele Kesto: 25’41”

Kasvatustieteiden maisteri Päivi Vesalan kasvatustieteen alaan kuuluva väitöskirja Koulupihan merkitys alakoulun oppilaille. Lapsen ja ympäristön vastavuoroisen suhteen analyysi tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 17.6.2016.

Vastaa