Päänsärkyä, leukojen lonksumista, korvien soimista. Kuulostaako tutulta? Yli puolella suomalaisista on purentakipuja, joiden monimuotoiset oireet voivat viedä diagnoosin harhapoluille.

Purentakipujen tiimoilta hiljattain väitellyt HLL Ulla Kotiranta toteaakin, että purentaelimistön toimintahäiriön diagnoosin tekeminen on usein suoranaista salapoliisityötä.

Kotirannan tutkimuksessa tarkasteltiin purentakivuista kärsivien potilaiden toimintahaitta-asteeseen perustuvaa luokittelua. Tutkimuksessa käytetty kipumittari on osa diagnostista kriteeristöä, jolla määritetään puremalihas- ja leukanivelkipu sekä leuan välilevyyn liittyvät ongelmat.

– Toimintahaitan määrityksessä käytetty yksinkertainen, helppokäyttöinen kipumittari soveltuu hyvin perusterveydenhuollon purentaelimistön toimintahäiriöpotilaiden seulontamenetelmäksi ja antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden kehittää kustannusvaikuttavia hoitokäytäntöjä, joissa tarjotaan tarkoin kohdennettuja, räätälöityjä hoitovaihtoehtoja, Kotiranta kuvaa.

Kuuntele lisää:

kuuntele Kesto: 19’28”

HLL Ulla Kotirannan hammaslääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Purentaelimistön toimintahäiriökipupotilaat perusterveydenhuollossa –toimintahaittaluokittelulla kohti yksilöllisempää hoitoa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 2.9.2016.

Vastaa