Musiikin monimuotoiset vaikutukset hyvinvoinnin ja oppimisen tukena on tiedetty ja tunnettu kautta aikain ja nyt myös osoitettu kiistatta tieteellisten tutkimusten avulla.

Aivotutkimusten mukaan erityisesti ennen kouluikää saaduilla musiikkikokemuksilla on suuri vaikutus lapsen kasvuun ja kehittymiseen. Musiikilla kasvattaminen siis kannattaa, kertoo lastentarhanopettaja Urpu-Maarit Bruun Pölläkänlahden päiväkodista.

– Musiikki ei ole vain erillisiä musiikkituokioita ja musiikkihetkiä vaan se on varhaiskasvatuksen punainen lanka, jota käytetään hyvin arkisissa tilanteissa, kuten pukemisessa tai ruokailuun menossa, Bruun toteaa.

Sataa, sataa, aina, aina vaan, sateenropinan kaikki kuulla saa… Tuttu sadelaulu soi Pölläkänlahden eskarin muskarituokiossa. Kuuntele millainen on musiikillinen oppimisympäristö ja kuinka musiikkia käytetään osana varhaiskasvatuksen arkea:

Kesto: 11’40”

Musiikin siivillä läpi elämän -sarjan osat

Musiikkia kaiken ikää

– Laulaminen on siitä kiva musiikkiharrastus, että jokaisella on oma instrumenttinsa olemassa. Tosin koneisto ruostuu jos on laulanut vähän, mutta ruostetta saa kyllä poistettua kun vaan ryhtyy laulamaan ja harjoittelemaan systemaattisesti, toteaa yrittäjä Jaana Turunen Lauluklubi Maestrasta.

Mikä minusta tulee isona: musiikkipedagogi!

– Ajattelin aiemmin, että ainakaan minusta ei tule pianonsoitonopettajaa, mutta kuinkas sitten kävikään. Kyllä tässä sekä harrastus että työ ovat käsikynkässä, niitä on vaikea erottaa toisistaan, naurahtaa Savonia-ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi opiskeleva Iiris Rissanen.

Musiikki on koulutyön mauste

Soitto soi ja laulu raikaa kuopiolaisen Haapaniemen koulun musiikkiluokassa. Välillä ollaan puhallinorkesteriharjoituksissa ja kohta taas harjoitellaan omaa koreografiaa Antti Tuiskun hittibiisiin. – Musiikki on koulutyön ihana mauste ja motivaattori, kertoo luokanopettaja Marjut Rannankari.

Musiikki varhaiskasvatuksessa

Sataa, sataa, aina, aina vaan, sateenropinan kaikki kuulla saa… Tuttu sadelaulu soi Pölläkänlahden eskarin muskarituokiossa. Kuuntele millainen on musiikillinen oppimisympäristö ja kuinka musiikkia käytetään osana varhaiskasvatuksen arkea.

Vastaa