Napit korviin ja soittolista auki, siinäpä on monen meistä ainoa kontakti musiikkiin tänään. Toista oli ennen kun laulaminen oli vielä arkea ja laulu raikui kotiaskareissa ja yhteisissä juhlissa.

Kuopiolaisen Lauluklubi Maestran yrittäjä, musiikin maisteri Jaana Turunen toteaa, että olemme jakaantuneet musiikin tekijöihin ja musiikin kuuntelijoihin. Ja tämä on todellinen harmi, sillä musisoinnilla on tutkitusti roppakaupalla terveysvaikutuksia: laulaessa erittyy mielihyvähormoneja, laulaminen voimaannuttaa ja virkistää ja jopa hetkellisesti parantaa vastustuskykyä. Terveysvaikutuksia on siis tiedossa viis siitä laulatko mukana kuorossa, itseksesi suihkussa tai viikonloppuna karaokebaarissa.

Tosin moni meistä toteaa, että ei ikinä avaisi ääntänsä toisten kuullen, sen verran hyvin on muistissa peruskoulun laulukoe luokan edessä.
– Sellaisia ihmisiä, joita on lannistettu ja lapsena sanottu, että auot vain suutasi kun muut esiintyy, niin kyllä niitä tulee vastaan koko ajan, Turunen toteaa.

Mutta eipä hätää, laulamisen aloittamisen kynnys on matala.
– Laulaminen on siitä kiva musiikkiharrastus, että jokaisella on oma instrumenttinsa olemassa. Tosin koneisto ruostuu jos on laulanut vähän, mutta ruostetta saa kyllä poistettua kun vaan ryhtyy laulamaan ja harjoittelemaan systemaattisesti, Jaana Turunen kertoo.

– Parasta on kun kuulee omin korvin kuinka harjaannutaan ja opitaan lauluja. Olemme yhteinen soitin koko kuoro, kuvaa puolestaan ahkera musiikinharrastaja Marita Jama.

Kuuntele lisää tunnelmia:

Kesto: 18’01”

Musiikin siivillä läpi elämän -sarjan osat

Musiikkia kaiken ikää

– Laulaminen on siitä kiva musiikkiharrastus, että jokaisella on oma instrumenttinsa olemassa. Tosin koneisto ruostuu jos on laulanut vähän, mutta ruostetta saa kyllä poistettua kun vaan ryhtyy laulamaan ja harjoittelemaan systemaattisesti, toteaa yrittäjä Jaana Turunen Lauluklubi Maestrasta.

Mikä minusta tulee isona: musiikkipedagogi!

– Ajattelin aiemmin, että ainakaan minusta ei tule pianonsoitonopettajaa, mutta kuinkas sitten kävikään. Kyllä tässä sekä harrastus että työ ovat käsikynkässä, niitä on vaikea erottaa toisistaan, naurahtaa Savonia-ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi opiskeleva Iiris Rissanen.

Musiikki on koulutyön mauste

Soitto soi ja laulu raikaa kuopiolaisen Haapaniemen koulun musiikkiluokassa. Välillä ollaan puhallinorkesteriharjoituksissa ja kohta taas harjoitellaan omaa koreografiaa Antti Tuiskun hittibiisiin. – Musiikki on koulutyön ihana mauste ja motivaattori, kertoo luokanopettaja Marjut Rannankari.

Musiikki varhaiskasvatuksessa

Sataa, sataa, aina, aina vaan, sateenropinan kaikki kuulla saa… Tuttu sadelaulu soi Pölläkänlahden eskarin muskarituokiossa. Kuuntele millainen on musiikillinen oppimisympäristö ja kuinka musiikkia käytetään osana varhaiskasvatuksen arkea.

Vastaa