Unen, levon ja palautumisen merkitys on noussut tapetille viimeisten vuosien aikana ja on sanottu, että unesta on jopa tulossa terveyden seuraava megatrendi.

Uni on ihmiskeholle elintärkeä juttu sillä unen aikana kehin energiaa suunnataan solujen hapetusvaurioiden korjaamiseen, puolustusjärjestelmän toimintaan, muistin ylläpitoon sekä aivojen kuona-aineiden poistoon ja hermoverkkojen muovautuvuuden parantamiseen.

Terveystieteiden ja kasvatustieteen maisteri Maria Luojus

Puutteellisen tai huonon unen vaikutukset näkyvät puolestaan muistia vaativien toimintojen heikentymisenä, energiatarpeen ja solustressin lisääntymisenä sekä matalampana sydämen sykkeenä ja kehon lämpötilana.

Hyvillä unilla on siis kosolti vaikutuksia terveyteemme ja onpa lyhyt- ja pitkäunisilla jopa todettu suurentunut kuolleisuusriski. Poikkeava unen pituus ja unihäiriöt ovat yhteydessä myös lisääntyneeseen dementian ja keuhkosyövän riskiin.

– Keski-ikäisillä miehillä havaittiin 20 vuoden seurannan aikana, että vaikeus saada unta tai pysyä unessa oli yhteydessä myöhemmin lisääntyvään dementiariskiin. Keskimääräistä eli noin 7–7,5 tuntia pitempi tai lyhyempi uni oli yhteydessä myös lisääntyneeseen keuhkosyöpäriskiin, kertoo ikääntyvien miesten unen ja terveyden yhteyttä tutkinut terveystieteiden ja kasvatustieteen maisteri Maria Luojus.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 21’07”

Terveystieteiden ja kasvatustieteen maisteri Maria Luojuksen epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja Uni ja terveys ikääntyvillä miehillä tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 19.5.2017.

 

Vastaa