Lastenlääkäri, tutkija, LT Antti Saari kertoi Tutkijoiden yössä lasten kasvukäyristä. Kuva: Raija Törrönen / Itä-Suomen yliopisto
Lastenlääkäri, tutkija, LT Antti Saari kertoi Tutkijoiden yössä lasten kasvukäyristä. Kuva: Raija Törrönen / Itä-Suomen yliopisto

Kasvukäyrien avulla voidaan seurata lapsen kehitystä, ne toimivat ikkunana lapsen terveyteen. Käyrien avulla voidaan tunnistaa sairauksia ja terveysriskejä.

Lapsen kasvua arvioidaan jokaisella neuvola- ja kouluterveydenhuollon käynnillä, kasvukäyrien avulla sitä voidaan verrata terveiden ikätovereiden ja lapsen aiempaan kasvuun. Kasvun nopea taittuminen alas- tai ylöspäin ja reilu poikkeama ikätovereista voi olla merkki sairaudesta.

Kuopiossa saadun tutkimusnäytön mukaan seulonnalla voidaan tunnistaa kasvusairauksia, kun seulontarajat saadaan kohdalleen.
– Esimerkiksi tytöillä esiintyvä Turnerin oireyhtymä jää erinomaisella tarkkuudella kiinni, tutkija, lastenlääkäri Antti Saari toteaa.

Kasvukäyriä on myös tarpeen uusia, kun lasten kasvu muuttuu vuosikymmenten aikana. Saari on itsekin ollut mukana uusimassa suomalaisia kasvukäyriä.
– Imeväisiässä lapset kasvavat pidempinä kuin aiemmin keskimäärin, ja heti kolmen kuukauden iästä alkaen kasvu palasi vanhojen käyrien tasolle. Taas kuuden kuukauden iässä lapset kasvoivat pidempinä kuin aiemmin, Saari antaa esimerkkejä kasvukäyriin kohdistuneista muutostarpeista.

Saari pitää kasvukäyriä tärkeänä osana suomalaista terveydenhuoltoa, ja jopa erikoissairaanhoitoa. Lisäksi kasvun seurannalla saadaan laajemmin tietoa terveydestä ja sen muutoksista väestötasolla.
– Niillä on kaksivaiheinen tarkoitus: pystymme seuraamaan lapsia yksilötasolla, lisäksi saamme siitä erittäin arvokasta väestötason terveystietoa esimerkiksi lasten ylipainon kehittymisestä, miten lapset ylipäätään kasvavat tai onko esimerkiksi murrosiän kasvupyrähdys aikaistunut.

Mitä uutta seurannassa on tapahtunut ja mitä kasvukäyrät oikeastaan kertovat? Kuuntele Antti Saaren puheenvuoro:

KuunteleKesto: 14’16”

 

Puheenvuoro on taltioitu 29.9.2017 Itä-Suomen yliopiston järjestämässä Tutkijoiden yö -tiedetapahtumassa Kauppakeskus Matkuksessa, Kuopiossa.

 

Vastaa