Liikenteen nanohiukkaset ovat merkittävä terveyshaitta

Anne Heikkinen - 14.12.2009 - 15:21:41

Nanohiukkaset ovat merkittävä terveyshaitta erityisesti kaupungeissa, joissa liikenne on suurin ulkoilman epäpuhtauslähde. Näiden erittäin pienten ja terveydelle haitallisten hiukkasten määrät ovat paikoitellen huikean suuria.

Kuopiolaistutkimuksessa mitattiin jopa miljoona hiukkasta kuutiosentillä eli sokeripalan kokoisella alueella hengitysilmaa. Filosofian maisteri Petri Tiitta selvitti aihetta Kuopion yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessaan.

– Nanohiukkaset ovat erittäin pieniä ilmakehän hiukkasia. Tieliikenteen nanohiukkaset syntyvät siten, että pakokaasu ulkoilmaan päästessään laimenee ja jäähtyy, jolloin tapahtuu tiivistymistä ja siten syntyy uusia, erittäin pieniä hiukkasia. Hiukkaset ovat peräisin pääasiassa voiteluöljyn ja polttoaineen jäämistä, Petri Tiitta kertoo.

Nanohiukkaset kulkeutuvat syvälle hengitysteihin.

– On tiedossa, että mitä pienempiä hiukkaset ovat, sitä syvemmälle hengitysteihin ne kulkeutuvat. 

Ongelmallista on se, että liikenteestä peräisin olevat nanohiukkaset eivät näy ilmanladun tilaa kuvaavissa arvioissa. Petri Tiitta kertoo, että tämänhetkinen lainsäädäntö perustuu massamittauksiin, jotka eivät välttämättä anna oikeaa kuvaa hengitysilman tilasta.

kuunteleKesto 4'29"

 

FM Petri Tiitan fysiikan alaan kuuluva väitöskirja Liikenne- ja luontoperäisten aerosolihiukkasten fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien tutkimus tarkastettiin Kuopion yliopiston Luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunnassa 27.11.2009.

 


Haastateltavana:

  • FM Petri Tiitta

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
13 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer