Lasten yliopistossa hämmästys auttaa oppimaan

Anne Heikkinen - 21.11.2012 - 13:27:20

Itä-Suomen yliopiston kemian laboratoriossa touhuaa toistakymmentä valkotakkista tiedemiestä. Tai oikeastaan tiedelasta, sillä meneillään on Lasten yliopiston luonnontiedekerho, jonka tämänkertaisessa tapaamisessa alakouluikäiset pääsevät tutustumaan kemiallisten reaktioiden saloihin.

Nesteet vaihtavat väriään ohjaaja Sami Gabboujin opastuksella ja jokainen pääsee itse tekemään ja kokeilemaan.
– Tässä tutkitaan liuoksen värinvaihtoreaktiota. Ideana on, että kun laitetaan liuosta pullosta toiseen, se vaihtaa väriä ja sitten pohditaan, että miksi väri vaihtuu, Gabbouj kuvailee.

Luonnontiedekerhon kemian osuudessa tehdään ihan aitoja ja oikeita laboratoriokokeita oikeilla aineilla. Ohjaaja Sami Gabbouj osaa oivasti tuoda käsiteltävän aiheen myös arkielämään, esimerkiksi salmiakin alkuperän arvoitus sai kerholaisten leuat loksahtamaan.

– Lasten yliopistossa lähdetään siitä, että taustalla on aina tieteellinen tieto. Monenlaisia mukavia juttuja voi toki tehdä kotioloissakin, mutta usein jää puuttumaan se selitys, että mikä kemiallinen ilmiö juuri tapahtui. Täällä siinä sivussa tulee tieteellinen antikin, mutta ennen kaikkea ajatuksena on jalostaa lasten aito innostus ja hämmästys voimavaraksi ja annetaan heidän innostuksen moottorin kautta löytää ja oppia uusia asioita, toteaa Lasten yliopiston toimintaa pyörittävän Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin.

Lasten yliopiston toiminta käynnistyi Kuopiossa kesällä 2011 ja sen suosio on ollut erittäin hyvä. Soili Meklin on tilanteeseen tyytyväinen.
– Me nähdään Lasten yliopisto yliopistollisen toiminnan yhteiskunnallisen ulottuvuuden toteuttamisena. Lapset tuovat vanhempansa yliopiston kynnyksen yli.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 13'21"

 

Katso myös:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer