Vähäinen liikunta ja runsas ruutuaika suuri terveysriski lapsille

Kimmo Salvén - 26.5.2014 - 10:16:43

Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus osoittaa, että vähäinen liikunta sekä runsas viihdemedian käyttö ja muu fyysinen passiivisuus ovat yhteydessä suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskiin jo 6-8-vuotiailla lapsilla. Tutkimus julkaistiin arvostetussa liikunta- ja ravitsemusalan International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity -lehdessä.

Kuopiolainen tutkimus on osoittanut aiemmin, että tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskitekijät alkavat kasautua samoille usein ylipainoisille henkilöille jo lapsuusiässä. Tämä on huolestuttavaa, koska riskitekijöiden kasaantuminen lapsuusiässä lisää huomattavasti tyypin 2 diabeteksen, verenkiertoelinsairauksien ja ennenaikaisten kuolemien riskiä aikuisiässä. Nyt julkaistun kuopiolaisen tutkimuksen perusteella säännöllinen liikunta ja liiallisen viihdemedian käytön välttäminen ovat tehokkaita keinoja ehkäistä tyypin 2 diabetesta ja verenkiertoelinsairauksia.

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus on käynnissä oleva elintapainterventiotutkimus, jonka alkumittauksiin vuosina 2007–2009 osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta lasta. Lasten elintapoja, terveyttä ja hyvinvointia tutkittiin laajasti tieteellisesti tasokkailla menetelmillä. Tutkimus tuottaa uutta tietoa lasten liikunnasta, fyysisestä passiivisuudesta, ravitsemuksesta, fyysisestä kunnosta, kehon koostumuksesta, aineenvaihdunnasta, verenkiertoelimistön toiminnasta, aivojen toiminnasta, suun terveydestä ja elämänlaadusta, liikunnan ja ravitsemuksen vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin sekä niiden vaikutuksista terveydenhuollon kustannuksiin.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer