Muuttuva käytös voi olla oire muistisairaudesta

Anne Heikkinen - 8.1.2015 - 14:43:16

Kun tutun työkaverin käyttäytyminen alkaa muuttua, työpöydälle kertyy tekemättömien töiden pinoja ja työ ei suju entiseen malliin, pitäisi herätyskellojen soida. Kyseessä voi nimittäin olla etenevä muistisairaus, joka oireilee kaikin muin keinoin paitsi muistioireilla.

Suomessa arviolta 7 000 työikäistä sairastaa vakavaa, etenevää muistisairautta. Suurin osa näistä on autuaan tietämätön sairaudestaan. Olennaista olisi tunnistaa oireet ja saada muistisairaus kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kuva: Kimmo Salvén– Muisti ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire jostakin. Työikäisten muistioireiden taustalla voi olla pitkäaikaisia uniongelmia, jotka aiheuttavat päiväaikaista väsymystä ja oppimiskyvyn ongelmia. Myös masennus ja ahdistuneisuusoireistossa muistioire on antava oire. Toisaalta kilpirauhasen vajaatoiminta, pitkäaikaissairauksien lääkehoito ja esimerkiksi kivunhoidossa käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa muistiin ja muuhunkin kognitiiviseen suoriutumiseen, listaa tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksiköstä.

 

Elämä menee ranttaliksi

Mutta kuinka sitten tunnistaa etenevä muistisairaus muista syistä johtuvista muistipulmista?

– Työikäisillä selkeä oire on työn hallinnan menetys, tuntuu, että työstä ei selvitä. Epätyypillisessä Alzheimerin taudissa oireina voi olla näkemisen ja hahmottamisen ongelmat tai puheen tuottamisen ongelmat. Toisaalta ohimolohkorappeumissa persoonallisuuden ja käyttäytymisen muutos on yleistä. Ei ole näkemystä omasta käyttäytymisestä, sanotaan mitä sylki suuhun tuo ja käyttäydytään niin, ettei huomioida työyhteisöä ja perhettä. Käyttäytyminen voi muuttua ihan hälläväliä-tyyliseksi. Tästä vasta vuosien päästä voi tulla muistioireita ja muita toiminnanohjauksen ongelmia mukaan kuvaan, Hallikainen kertoo.

Kuuntele Hallikaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 16'14"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer