Onko meillä varaa eläkkeisiin?

Kimmo Salvén - 28.2.2015 - 09:10:27

Kuva: Kimmo Salvén

Suurten ikäluokkien eläköityminen on nostanut esiin huolta eläkejärjestelmän toimivuudesta. Samaan aikaan kun eläkeläisten määrä kasvaa kasvamistaan, eläkemyllyyn rahaa tuottavan työväestön määrä vähenee sekä eläköitymisen että lisääntyvän työttömyyden myötä.

Onko meillä siis varaa nykyiseen eläkejärjestelmäämme? Tätä pohti Ikääntyvien yliopistossa Kelan entinen pääjohtaja Jorma Huuhtanen.
– Meillä on nyt aika paha, noin 400 000 ihmisen työttömyys. Jos tilanne näin jatkuu, meillä monet suunnitelmat alkavat heittää häränpyllyä. Tämä on saatava muuttumaan tavalla tai toisella, Huuhtanen arvioi heti luentonsa aluksi.

Mihin eläkejärjestelmällä sitten pyritään? Tavoitteita on useita: vanhuusiän köyhyyden estäminen, saavutetun tulotason turvaaminen, turva pitkäikäisyyden varalta, inflaatiolta suojautuminen. Jo yhteiskuntarauhan näkökulmasta eläkejärjestelmällä on hyvin tärkeä tehtävä. Niin tärkeä, että otsikkoa kannattaa tarkastella myös toisesta näkökulmasta.
– Voisi hyvin myös kysyä, onko meillä varaa olla maksamatta eläkkeitä.

Kun eläkejärjestelmän perimmäinen tehtävä on luoda turvaa vanhuusiälle, ei itse eläkejärjestelmä suinkaan ole ainoa seikka, josta kannattaa väestön ikääntyessä olla huolissaan.
– Olette varmaan kuulleet yksityisten hoitokotien ja palvelutalojen maksuista, jotka liikkuvat helposti 4000-5000 eurossa per kuukausi. Eihän siihen hyvänen aika ole varaa juuri kenelläkään, jos ei pysty realisoimaan omaisuuttaan. Meidän tulisi miettiä tavallisen ihmisen hoivaa, Huuhtanen huomauttaa.

Tarve ja kiinnostus yksityisiä hoivapalveluita kohtaan lisääntyy jatkuvasti etenkin julkisten hoivapalveluiden laadun ja saatavuuden epäkohtien kautta.
– Suomessa puhutaan hyvin paljon hoivan tasosta, joka ei ole kohdallaan. Ei saada  ihmisarvoista hoivaa, Huuhtanen tiivistää.

Mutta se ydinkysymys: onko eläkkeisiin varaa?
– Kyllä on, Huuhtanen toteaa.

Huuhtanen muistuttaa, että ikärakenne muuttuu edullisemmaksi vuonna 2030.
– Ei se ole enää poliittisen tahdonkaan asia. Näin taloudesta ja työllisyydestä huolta pitäen, kyllä me pystymme tämän systeemin hoitamaan.

Kuuntele Huuhtasen pitämä luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 49'05"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer