Tolkku mukana talviurheilussa

Keväinen aurinko ja hohtavat hanget saavat monet meistä kaivamaan hiihtovälineet tai luistimet naftaliinista. Monesti kuitenkin nautinnolliseksi ajateltu hiihtolenkki voi muistuttaa pikemminkin kidutusta, jos muutamat perusseikat eivät ole kunnossa.

– Hiihto on välinelaji, joten välineisiin kannattaa satsata. Hiihto on paljon nautinnollisempaa, jos alla on edes kohtuulliset välineet. Lipsuvilla suksilla eteneminen taittaa kyllä nopeasti suurimman innon, toteaa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Kai Savonen Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksesta.

Välineiden lisäksi sutjakka hiihtolenkki voi kompastua myös huonoon lihaskuntoon.
– Hiihtäessä käytetään paljon ylävartalon lihaksia, joita nykypäivänä arkisessa aherruksessa ei juurikaan tule käytettyä. Kun sitten nämä lihakset joutuvat äkkiseltään töihin, niin voi olla että jo lenkin aikana alkaa puhti loppua hartiapankista ja seuravana päivänä on kipeät paikat niska-hartiaseudun alueella.

Liikuntavammojen ehkäisyn suhteen tärkein neuvo on mitoittaa reitti, vauhti ja lenkin pituus omien taitojen ja kunnon mukaan.
– Monesti ikävät vammat tulevat etenkin lenkin loppupuolella kun ollaan väsyneitä ja alkaa energia loppumaan. Tarkkaavaisuus ei ole enää niin hyvä ja lihakset ovat väsyneet ja kun tulee yllättävä tilanne, jossa tasapainoa pitäisi korjata, niin helpomminhan siinä kaatuilee, Savonen toteaa.

kuuntele Kesto 11'17"

 

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.