Kyösti Kakkonen: Taide ja työ

Kimmo Salvén - 16.1.2010 - 09:39:37

Kuva: Kimmo SalvénArkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.

Taustayhteisöinä mukana ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Yliopistoseura ry ja Karjalan hiippakunnan säätiö.

» Ohjelmasarjan etusivulle

 

Tällä kertaa arkkipiispa sai vieraakseen toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen. Aluksi arkkipiispa esittelee vieraan:

kuuntele Kesto: 6'44"

 


 

Kyösti Kakkonen kertoo omassa puheenvuorossaan suhteestaan taiteeseen.

Suomalaisille Kakkonen on tullut tutuksi ennen kaikkea yhtenä Tokmanni-konsernin perustajista ja aiemmin myös konsernin toimitusjohtajana, sekä tv-sarjasta Leijonan kita. Lähes jokaisen tietoisuuteen Kakkonen kuitenkin tuli viimeistään vaalirahakohun myötä.

Monialayrittäjänä tunnettu Kakkonen kertoo puheenvuorossaan myös yritystoiminnastaan. Yrittäjyys on ollut aina hänelle ominaista, sitä kuvastaa jo sekin että Kakkonen on ollut käytännössä koko työuransa ajan itsensä palveluksessa, viikkoa lukuunottamatta. Merkittävin ja rakkain Kakkosen yrityksistä on Tokmanni-konserni, jonka hän perusti aikoinaan veljensä kanssa. Vähän kaikkea on kuitenkin kokeiltu, listalta löytyy koneyhtymää, keilahallia, leipomoa ja jopa turkistarhaa.

Kyösti Kakkonen toteaa, että taide on kuin uskonto. Taide herättää ja tuo uusia näkökulmia. Hänen mielestään tämän päivän taide on tullut onneksi lähemmäs meitä kaikkia, sitä tehdään arjesta ja se elää arjessa. Kakkonen uskoo, että taiteen vaikutus ihmisen sieluun, sydämeen ja mieleen on hyvin suuri.

Omalta osaltaan hän pohtiikin, että jos hän ei olisi löytänyt elämänsä rikkaudeksi taidetta, olisi ollut vaarana että hänestä olisi tullut kalasilmäinen tulosjohtaja, joka juoksee liikaa numeroiden perässä. Taide ja taiteen tulkitseminen on tuonut Kakkosen toimintatapohin ja yrittämiseen humaanin puolen, avartanut näkemään ja lukemaan pieniä heikkoja signaaleja ja ymmärtämään toista ihmistä. Hän toteaakin, että taide on antanut herkkyyttä ja kehittänyt tunneälyä.

Taiteen keräilijänä Kakkonen on tunnettu, muun muassa omistamansa erään Suomen merkittävimpiin kuuluvan lasi- ja keramiikkakokoelman kautta.

Vaikka Kakkonen onkin nyt suuntautunut designiin, lähinnä keramiikkaan ja lasiin, mahtuu keräilyhistoriaan myös taulujen keräilyä. Kakkonen kuitenkin vertaa puheenvuorossaan suomalaisia maalareita suomalaisiin keramiikka- ja lasitaitelijoihin, jotka olivat 30- ja 50-luvuilla ja vielä 60-luvun alussakin maailman parhaita tällä pienellä ja kapealla osaamisalueellaan. Näin suurta tunnustusta taas ei suomalaisille taidemaalareille voitane antaa.

Kuuntele puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 59'11"

 


» Ohjelmasarjan etusivulle

Taltioitu Kuopion kaupungintalolla 10.11.2009

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer