Sairasvoimistelusta fysioterapiaan

Anne Heikkinen - 9.2.2006 - 12:32:00

Fysioterapeuttikoulutuksen juuret löytyvät liikunnasta ja Suomessa 1800-luvun lopulla aloitetusta voimistelunopettajakoulutuksesta. Voimisteluopetuksen rinnalla opiskelijoille annettiin sairasvoimistelukoulutusta aluksi vapaaehtoisena ja myöhemmin pakollisena aineena. Tästä sairasvoimistelusta ja lääkitysvoimistelusta muovautui myöhemmin nykyisenlainen fysioterapeuttikoulutus.

Lähtökohtana koulutuksen aloittamiselle oli huoli koululaisten huonosta terveydestä ja heikosta fyysisestä kunnosta, kertoo fysioterapeuttikoulutuksen historiaan perehtynyt Savonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja Airi Laitinen.

kuuntele Kesto 5'29"

1960-luvulla fysioterapeuttikoulutusta järjestettiin vain muutamalla paikkakunnalla. Laitoshoidosta avohoitoon siirtyminen lisäsi 1970-luvulla fysioterapeuttien tarvetta ratkaisevasti, ja koulutusta alettiin toteuttaa myös Kuopiossa ja Turussa.

Fysioterapeuttikoulutus laajeni nykyisiin mittasuhteisiinsa kuitenkin vasta 1980-luvulla. Tällä hetkellä fysioterapeutteja valmistuu 16 ammattikorkeakoulusta eri puolilta Suomea.

kuuntele Kesto 3'53"

Yliopettaja Airi Laitinen toteaa, että tulevaisuudessa fysioterapeuttien tehtäväalue laajenee edelleen. Erityisenä haasteena hän näkee väestön ikääntymisestä aiheutuvat uudistukset hoito- ja kuntoutustyössä. Toisaalta terveyden ja kauneuden ylläpitäminen fysioterapian keinoin lisääntyy jatkuvasti, ja muun muassa personal trainer-toiminta on tulevaisuutta myös fysioterapiassa.

kuuntele Kesto 6'19"


Haastateltavana:

  • Yliopettaja Airi Laitinen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi. A
Enter the characters shown in the image.
Footer