Käden alueen vaivat ovat haasteellista kirurgiaa

Anne Heikkinen - 21.3.2006 - 12:41:00

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma kaikkialla maailmassa. Tules-sairauksiin kiinnitetään erityistä huomiota juuri nyt, sillä elämme kansainvälistä tules-vuosikymmeKuva: Anne Heikkinenntä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuosikymmen-hanketta toteutetaan kaikkiaan 86 maassa eri puolilla maailmaa YK:n ja WHO:n tukemana.

Kipeä olka on toiseksi yleisin tuki- ja liikuntaelinvamma. Olkaa ja muita käden alueen vaivoja hoidetaan käsikirurgiana, joka on suomessa varsin tuore kirurgian ala. Käsikirurgian historiallinen tausta löytyy Yhdysvalloista, jossa toisen maailmansodan jälkeen oli runsaasti sodassa vaikeasti käsiin vammautuneita miehiä.

Mikä tekee käsikirurgiasta niin erityislaatuisen ja vaativan spesialiteetin? Kysymykseen vastaa seuraavassa ylilääkäri Arvi Harju Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

kuuntele Kesto 3'55"

Suurin osa käsikirurgiasta on päiväkirurgista toimintaa. Ylilääkäri Arvi Harju toteaa, että leikkauksen jälkeen ollaan vasta puolivälissä parantumista ja edessä on motivaatiota vaativa kuntoutuminen eli käsiterapia.

kuuntele Kesto 4'33"

Kuva: Anne HeikkinenKäsikirurgeja työllistävät sekä rasituksesta ja kulumisesta että erilaisista tapaturmista aiheutuneet vaivat. Vaativinta käsikirurgiaa edustavat kokonaan irtileikkautuneen käden replantaatiot.

Tekniikan kehittyminen on tuonut tullessaan uusia menetelmiä mikrokirurgiaan sekä muun muassa luutumista parantaviin aineisiin.

kuuntele Kesto 4'24"

 


Haastateltavana:

  • Ylilääkäri Arvi Harju, Kuopion yliopistollinen sairaala
Lähettäjä: Matti (vieras) - 16.5.2015 - 15:21:44

Kättä väännetty vakuutusyhtiön kanssa ranteeni tilasta ja miten paljon se heikentää työkykyä. On TEOnkin päätös asissa ja monen ortopedin lausuntoja, jossa vammaa on ositeltuna.
Minulla on kolme erivammaa ja niistä osittelua seuraavasti.
TEOn päätös, että vasen jalka 75 % ja oikea jalka 10 % ja ranteelle
osuudeksi jää siin 15 %. Vakuutusyhtiö vetoaa, ettei maksa eläkettä, koska olen atk töihin koulutettu. No käsi kipeutyy nivelestä jo pikku kirjoittelussa ja kipu, särky on joka päiväistä.
Ortopedit ja TEOn asintuntijat olivat kaikki samaa mieltä prosenteista.
Hoitavat ortopedit ja käsi kirurgit myös osittelusta samaa mieltä ja olen teidänkin vastaanotolla käynyt.
Laittelin vakuutusyhtiölle kirjelmää ja pyysin, että tehtäisiin puolueetona asiantuntijalausunnot muutamalla eri lääkärillä ranteeni tilasta. Katsotaan mitä vastaavat, kuopion lääkäri laitteli lähettä kuntoutustutkimukseen, jonka vakuutusyhtiö kieltäytyi heti korvaamasta.
Missä saisi ranteen tilasta puoluettomanlausunnon ?
Kaksi muuta vakuutusyhtiötä maksaa korvauksia ja yksi ei. Homma ei mene tasapuolisesti ja joka kuukausi menetän rahaa aika lailla. Nautettavinta on ,että vuosina 1994 - 1995 ja 2004 - 2005 maksoivat tapaturma eläkettä ja sitten maksu loppui. Minne se rannevamma katosi joka on 20 astetta lääkäreiden mukaan ja vakuutusyhtiö on korvannut toki 15 prosenttia ja eläkkeeseen riittäs 10 % . Käräjille ei saa kuin korkeimmanoikeuden kautta, jos antavat valitus luvan. Työtapaturmaa ei saa kihlakunnan oikeuteen riitaututettua.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer