Katse napaan!

Anne Heikkinen - 19.9.2006 - 14:48:00

Diabetesliiton riskitesti on nopea ja kätevä keino tarkistaa omat riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Professori Leo Niskanen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että riskitesti on ennustanut varsin hyvin diabetekseen sairastumisriskiä suomalaisessa väestössä seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Mitä riskitestissä kysytään ja milloin on aihetta huoleen?

 

kuuntele Kesto 5'02"

 

Professori Leo Niskanen kertoo, että tyypin 2 diabetes etenee hiljaa ja hivuttamalla. Se ei oireile kolotuksilla tai kipuoireilla, jotka veisivät potilaan hakemaan apua. Tunnettu tosiasia on, että jokaista tiedossa olevaa niin sanotun aikuistyypin diabeetikkoa kohti väestössä kulkee yksi joka ei tiedä sitä sairastavansa.

Tärkeää olisi, että diabetekseen päästäisiin puuttumaan heti varhaisvaiheessa, sillä Leo Niskasen mukaan käsittämättömän pienillä elämäntapamuutoksilla saadaan aikaan suuria tuloksia.

kuuntele Kesto 3'52"

 

 

Diabeteksen ehkäisyyn on herätty nyt myös valtakunnallisesti. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi on käynnissä kansallinen terveyshanke, joka tunnetaan nimellä D2D. Hankkeessa on mukana viisi sairaanhoitopiiriä ympäri maata. D2D-hankevastaavana Pohjois-Savossa toimiva professori Leo Niskanen kertoo, että hankkeen tavoitteena on muun muassa saada diabeteksen ehkäisy osaksi perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon normaalia toimintaa.

Tavoitteena on selvittää myös, mikä on estetyn diabeteksen kustannusvaikuttavuus.

kuuntele Kesto 5'56"

Pohjoissavolaisessa Lapinlahden kunnassa diabeteksen ehkäisyyn on lähdetty monella rintamalla. Diabeteksen seulontaa ja ennaltaehkäisytyötä tehdään terveydenhuollon jokaisella portaalla, aina neuvolasta ja työterveyshuollosta apteekkiin saakka. Kaukaa viisasta toimintaa on myös muun muassa kunnan ylläpitämä ilmainen kuntosali, jonka avulla kuntalaisia innostetaan terveysliikunnan pariin. Oleellista onkin, että koko kunta on diabeteksen ehkäisytalkoissa mukana, kertoo Lapinlahden terveyskeskuksen johtava hoitaja Esa Pekkarinen.

kuuntele Kesto 3'47"

 

 

 

Linkki diabetesliiton riskitestiin:

http://www.diabetes.fi/testit/riskitesti/

 


Haastateltavana:

  • Professori Leo Niskanen, Kuopion yliopistollinen sairaala
  • Johtava hoitaja Esa Pekkarinen, Lapinlahden terveyskeskus

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer