Tumareseptorit apuna lääkeaineiden seulonnassa

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 25.1.2010 - 10:38:49

FM Johanna Jyrkkärinteen farmasian alan väitöstutkimuksessa selvitettiin ihmisen ja hiiren CAR-tumareseptorien toimintaa, rakenteita ja lajien välisiä eroja.

Ongelmanana on, että ihmisen ja jyrsijöiden, joita kokeissa yleensä käytetään, CAR-reseptorit ovat erilasia. Jyrkkärinne kehitteli laskentakaavan, jolla ihmisen CAR-reseptorin toimintaa voidaan laskennallisesti mallintaa ja ennakoida esimerkiksi lääkeaineiden imeytymistä elimistöön.

Jyrkkärinne muistuttaa, että ei-toivottujen lääkeainereaktioiden tärkein syy on useiden lääkeaineiden yhtäaikainen käyttö.
Prosessin syy löytyy tumareseptoreista, jotka välittävät muun muassa steroidi- ja kilpirauhashormonien vaikutuksia soluihin ja ne säätelevät myös lääkkeiden ja vierasaineiden hajoamista ja poistumista elimistöstä.

- Tumareseptorit CAR ja PXR pystyvät tunnistamaan useita elimistön omia ja sille vieraita aineita ja säätelemään näiden aineiden eliminaatiota lisäämällä niitä hajottavien proteiinien määrää maksassa. Molemmat tumareseptorit voivat aiheuttaa haitallisia vuorovaikutuksia lääkkeiden välillä. Tästä syystä uusia lääkeaineita kehitettäessä CAR:iin ja PXR:iin sitoutuvat molekyylit eli ligandit pyritään tunnistamaan jo varhaisessa vaiheessa, sanoo Jyrkkärinne.

Hänen mukaansa Suomessa yli 74-vuotiaista lähes 40 %:lla on käytössä yli 5 eri reseptilääkettä yhtä aikaa, jolloin puhutaan monilääkityksestä.

- Ei-toivotut lääkeainereaktiot voivat johtua eri syistä, mutta yksi tärkeimpiä on usean lääkeaineen samanaikaisesta käytöstä johtuva muutos lääkeaineen pitoisuudessa elimistössä. Liian pieni määrä lääkeainetta ei vaikuta ja liian suuri määrä voi aiheuttaa haittavaikutuksia tai olla jopa hengenvaarallinen., sanoo Jyrkkärinne.

CAR eli konstitutiivinen androstaanireseptori on pääasiassa maksassa ilmentyvä tumareseptori, joka kykenee sitomaan erilaisia yhdisteitä, esim. steroidihormoneja kuten estradioli ja androstenoli, lääkeaineita kuten clotrimazoli, ja myös lukuisia muita vierasaineita.

Yhdessä toisen tumareseptorin, pregnaani X reseptorin eli PXR:n, kanssa CAR säätelee monia elimistön omien ja vierasaineiden eliminaatioon tarvittavien proteiinien määriä maksassa. CAR ja PXR kykenevät sitomaan suuren kirjon erilaisia yhdisteitä ja niiden toiminta on osittain päällekkäistä. Niillä molemmilla on erittäin tärkeä rooli monien lääkeaineiden eliminaatiossa
, kirjoittaa Jyrkkärinne väitöstutkimuksessaan.

kuunteleKesto 8'09"

 


Haastateltavana:

  • FM Johanna Jyrkkärinne, Itä-Suomen yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer