Kolonoskopiapotilaan kivunhoito vaatii moniammatillista asiantuntijuutta

Kimmo Salvén - 9.2.2010 - 13:14:15

Paksusuolen tähystyspotilaista naiset ovat miehiä ahdistuneempia ennen toimenpidettä ja kokevat sen kivuliaampana kuin miehet. Hoitajien käyttämät lääkkeettömät kivunhoidon menetelmät helpottavat sekä ahdistuneiden että ei-ahdistuneiden tähystyspotilaiden kipua, ilmeni Eeva-Riitta Ylisen väitöstutkimuksesta.

Kolonoskopialla eli paksusuolentähystyksellä todetaan ja hoidetaan suoliston tauteja, kuten syöpää ja tulehduksellisia suolistosairauksia. Potilaat voivat kokea tutkimuksen epämiellyttävänä tai jopa kivuliaana. Ulkomailla toimenpiteessä käytetään usein rauhoittavia ja kipulääkkeitä, mutta Suomessa se tehdään yleensä lääkkeettömästi.

Tutkimuksella selvitettiin hoitajien asiantuntemusta paksusuolen tähystyspotilaan kivun hoidossa sekä tekijöitä, jotka ovat yhteydessä potilaan kivun kokemukseen ja sen hoitoon hoitajan, potilaan ja tähystävän lääkärin näkökulmista. Tulosten perusteella hoitajilla on käytäntöön perustuvaa tietoa kivun hoidosta paksusuolen tähystyksen aikana, mutta kipumittarien käyttö on puutteellista. Sekä hoitajat että tähystävät lääkärit aliarvioivat jonkin verran potilaan kivun voimakkuutta.

Tutkimuksen tulosten perusteella potilaiden kivunhoidon kehittämiseksi hoitohenkilökunta ja lääkärit tarvitsevat säännöllistä kipukoulutusta ja tukea kipumittareiden käyttöön omassa työssään. Potilaiden, erityisesti naisten, aikaisempien kipukokemusten ja ahdistuneisuuden vaikutuksen tiedostaminen ja ymmärtäminen on tärkeää ja ne tulee ottaa huomioon hoidossa. Ennen toimenpidettä hoitaja tarvitsee aikaa havaita riskipotilaat, jotta heille voidaan tarjota lääkityksen mahdollisuutta. Lääkkeettömien kivunhoitomenetelmien myönteisten vaikutusten tiedostaminen ja niiden käyttäminen on olennainen osa paksusuolen tähystyspotilaan kivun hallintaa.
 
TtM Eeva-Riitta Ylisen väitöskirja Patients’ Pain Assessment and Management during Medication-free Colonoscopy (Potilaan kivun arviointi ja hoito lääkkeettömän kolonoskopian aikana) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.2.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer