Virtsa on hyvää ja turvallista ravinnetta pelloille

Kimmo Salvén - 23.3.2010 - 09:31:26

Maailman kasvavan väestömäärän seurauksena tarvitaan lisää ruokaa ja puhdasta juomavettä, mutta samalla jätevesiongelmat pahenevat. Ekosanitaatiolla ulostejätteet voidaan hygienisoida ja saada ravinteet hyötykäyttöön, josta olisi apua etenkin kehitysmaissa.
 
Nepalilainen Surenrda Pradhan tutki väitöstyössään ihmisvirtsan lannoitearvoa kaalilla, kurpitsalla ja tomaatilla sekä ihmisvirtsan ja puutuhkan lannoitearvoa punajuurella. Tulokset osoittivat, että pelkällä virtsalannoituksella tai virtsalla ja tuhkalla kasvien kasvunopeus ja sato olivat aina paljon suurempia kuin lannoittamattomilla kasveilla. Yhden ihmisen vuotuisella virtsamäärällä, 500 litralla, voitaisiin lannoittaa 6300 tomaatin tainta ja saada 2,41 tonnia tomaatteja.
 
Satojen mikrobiologinen laatu oli aina moitteeton. Sadon ravinteiden määrät olivat yleensä samat. Kuitenkin virtsalannoitettujen tomaattien beetakaroteenin pitoisuus oli merkittävästi suurempi kuin lannoittamattomien tomaattien. Lannoitus nosti maan typpipitoisuutta ja tuhka vielä vähän maan pH:ta ja sähkönjohtavuutta.
 
Virtsa ilman tuhkaa tai tuhkan kanssa voi siis korvata mineraalilannoitteita vihannesviljelyssä. Tällöin satotaso nousee ja ihmisten ravitsemustaso paranee sekä maan tuottavuus paranee. Kemiallisia tai mikrobiologisia riskejä ei näitä lannoitustapoja käytettäessä havaittu.  Eri puolilla maapalloa ekosanitaatio-ohjelmissa tarvitaan tietoisuuden kohottamista, jotta ihmiset omaksuisivat tämän käytännön.
 
Väitöskirjan amerikkalaisessa Journal of Agricultural and Food Chemistry-lehdessä julkaistut osatutkimukset ovat herättäneet huomiota ja tutkimustuloksia on uutisoitu muun muassa Washington Post -lehdessä.
 
MSc, MPH Surendra Pradhanin väitöskirja Yield and Guality of Vegetables Fertilized with Human Urine and Wood Ash tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella 26.3.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer