Kuntotesti paljastaa liikuntatarpeen

Anja Hiltunen - 1.5.2010 - 14:13:35

Kun olet päättänyt aloittaa liikunnan, voi olla hyödyksi testata aluksi oma kunto. Kuntotestejä tekevät useat kuntoliikuntapaikat ja liikuntajärjestöt.

Kuntotestejä on kahdenlaisia. Lihaskunnon testeillä testataan vatsalihakset, selkälihakset sekä jalkojen ja käsien kestovoimaa. Kestävyyskunnon testejä ovat UKK-kävelykunnon testi, jossa kävellään kaksi kilometriä reipasta vauhtia mahdollisimman nopeasti, ja monelle tuttu kaksitoistaminuuttinen Cooperin testi. Siinä liikutaan juosten, pyöräillen tai kävellen. Nämä testit mittaavat sykettä.

Asiantuntijan paras arvioida tulos

Cooperin testin viitearvot löytyvät esimerkiksi internetin Wikipediasta, mutta asiantuntijan olisi kuitenkin hyvä auttaa testituloksen tulkinnassa, kertoo liikuntatieteiden maisteri, testaaja Olli Pulkkanen Pohjois-Savon liikunnasta.

Kuntotestin testipatteriin voi sisällyttää lisäksi liikkuvuus- ja tasapainotestejä, jotka kuvaavat ihmisen toimintakykyä.

Lihaskunto häviää ikääntyessä

Lihaskunto rapistuu ikääntyessä nopeimmin. Siksi lihaskunnosta kannattaa pitää huolta. Oman kunnon testaaminen kannustaa liikkumaan ja ohjaa esimerkiksi kohdistamaan harjoittelua erityisesti kohennusta kaipaaviin lihasryhmiin. Olli Pulkkanen suosittaa testin tekemistä kaikille omasta kunnosta kiinnostuneille.

Testipatterien hinnat liikkuvat 30-40 euron tuntumassa. Summa ei ole iso uhraus siitä, että saa hyvää palautetta omasta kunnosta.

Sukelletaan kuntotestien maailmaan

Anja Hiltunen sukeltaa  seuraavassa haastattelussa kuntotestien ihmeelliseen maailmaan, oppaana on liikuntatieteiden maisteri, testaaja Olli Pulkkanen Pohjois-Savon liikunnasta:

kuuntele Kesto 6'33"

 

Footer