Onko yrittäjyys luonnekysymys?

Kimmo Salvén - 12.12.2010 - 13:17:28

Yrittäjyydestä, niin sisäisestä kuin ulkoisestakin, puhutaan paljon. Yrittäjyyteen kannustetaan, siihen on monta tietä, yritystoimintamuotoja on monenlaisia.
Yrittäjyyttä pohtivalla on kuitenkin monta kysymystä edessään ennen yrittäjyyteen hyppäämistä. Mitä se yrittäjyys sitten on? Voiko yrittäjäksi oppia tai kouluttautua? Onko yrittäjyys luonnekysymys, vai onko kyse yrittäjyyden oivalluksesta?

– Varmaankin kaikista on yrittäjiksi, mutta näkisin että jos ei ole sitä yrittäjämäistä asennetta, aika hankala on viedä sitä yrittäjyyttä pidemmälle, toteaa liiketoimintaosaamisen lehtori Jari-Pekka Jääskeläinen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Kuva: Kimmo Salvén

Syitä lähteä yrittäjäksi voi olla useita. Taustalla voi olla halu innovaation kaupalliseen toteutukseen, yrittäjyyden suoma vapaus päättää asioista itse tai toive suuremmasta palkkapussista.
– Mielestäni heikoin syy on, että on pakko lähteä yrittäjäksi esimerkiksi työpaikan lähtiessä alta.

Kuinka yrittäjyyttä kannattaisi sitten lähestyä? Tarjolla on erilaisia aloittaville yrittäjille suunnattuja kursseja ja alkumatkalle tarjotaan starttirahaa. Riittääkö se? Ainakin yritykselle suunniteltua toimialaa kannattaa miettiä aluksi kouluttautumisen kautta, käytännön kokemusta kannattaa hankkia muiden palveluksessa, jos ei sitä vielä ole.
– Ennen sanottiin aina, että virheet kannattaa tehdä vierailla. Nykyisin tuntuu siltä, että välillä on ehkä turhankin kiire yrittäjäksi. Ehkä sellainen oikeanlainen osallistuminen työelämään ja yrittäjän rinnalla oleminen antaisi kaikista realistisimman kuvan niistä haasteista, Jääskeläinen pohtii.

Yritystoimintaan hyppäämistä kannattaa myös miettiä laajemmin kuin itsenäisen yrittäjyyden kautta. Kannattaa miettiä verkottumisen ja kumppanuuksien mahdollisuuksia, lisäksi yksityisyrittäjyyden toisena ääripäänä löytyy franchising-yrittäjyys, joka antaa hyvät eväät ja turvalliset puitteet hypätä yrittäjäksi, vastapainona pitää kuitenkin sitoutua ketjun tapoihin toimia. Myös yritysoston kautta yrittäjäksi alkaminen voi olla hyvä vaihtoehto, valmiine asiakaspohjineen ja tuotteineen.

Myös oppilaitoksissa tuetaan yhä enemmän yrittäjiksi suuntaavia. Savonia-ammattikorkeakoulussa neljättä vuotta toimiva yTiimi (Yrittäjyystiimi) nivoutuu tiukasti muun opiskelun yhteyteen. yTiimiin haetaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. yTiimin tiimimanagerina toimivan Jääskeläisen kokemukset yTiimistä ovat positiivisia.
– Monesti pystytään entistä enemmän painottamaan sitä yrittäjyyden ilosanomaa heille ja kertomaan siitä mitä se yrittäjyys vaatii.

Opintojen laajuus on 30 opintopistettä. Teorian lisäksi opiskelussa painotetaan erilaisten projektien ja itsenäisen työskentelyn sekä yrittäjävierailujen roolia. Yhteistyö lähialueen yritysten kanssa on sitovaa, puolin ja toisin.
– Monesti nämä projektit joudutaan sovittamaan yritysten aikatauluihin. yTiimiläiset toimivat projektipäälliköinä ja neuvottelevat yritysten kanssa. Meillä on ollut monta yritystä ja yrittäjäjärjestöä yhteistyössä jo useiden vuosien ajan.

Kuuntele Jari-Pekka Jääskeläisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 19'14"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 18 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer