Rauhaa vai romanssia - mitä suomalainen kaipaa maaseutulomallaan?

Anne Heikkinen - 15.2.2011 - 13:59:15

Maaseutumatkailuun on panostettu viime vuosina ja sen suosio on mukavassa nousussa. Tutkija Juho Pesonen Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksesta toteaa, että matkailijoiden lisääntyvään kysyntään pystytään vastaamaan varsin monipuolisesti. – Tarjonta on perinteisesti keskittynyt mökkimajoitukseen tai maatilamajoitukseen. Lisäksi maaseudulla on lomakyliä, karavaanaripaikkoja sekä hotelleja ja motelleja pienissä kaupungeissa.

Kuva: Anne HeikkinenYrittäjyyden kannalta maaseutumatkailu on ongelmallista, sillä se on vahvasti sesonkiluonteista.
– Maaseutumatkailusta on hyvin vaikeaa saada elantoa, suurimmalla osalla yrittäjistä on myös muuta toimintaa.

Olennaista yritysten menestymisen kannalta on luoda omannäköisiä ja vetovoimaisia maaseutumatkailutuotteita erilaisille kohderyhmille. Tuotekehittelyn tueksi kaivataan tietoa siitä, millaisia motiiveja ja tarpeita maaseutumatkailijoilla on.
– Selvitimme sitä, mikä ajaa ihmiset lähtemään matkalle ja millainen matkakohde heidän mielestään on hyvä paikka matkustaa, Juho Pesonen kertoo.

 

Lomalaisia joka lähtöön

Savonlinnassa toimivan Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuksessa maaseutumatkailijat jaettiin neljään pääryhmään riippuen siitä, millaisia matkailijoita he ovat. Mitä hyvinvointimatkailijat, kotiseutumatkailijat, perhematkailijat ja sosiaaliset matkailijat kaipasivat lomaltaan?

– Sosiaaliset matkailijat ovat mielenkiintoinen ryhmä. He ovat pääsääntöisesti keski-ikäisiä naisia, mutta myös nuoria miehiä ja naisia. He eroavat muista matkailijoista siinä, että suosivat hotellimajoitusta, tutustuvat lomallaan uusiin ihmisiin ja hakevat uusia kontakteja. He ovat myös potentiaalisia tulevaisuuden maaseutumatkailijoita, Pesonen luettelee.

Perhematkailijat sen sijaan majoittuvat ensisijaisesti mökeissä. He etsivät lapsille turvallisia lomakohteita ja haluavat saada lomallaan uusia kokemuksia. Yritysten ympäristövastuullisuus on perhematkailijoille tärkeä asia.

Entä millaisia ovat hyvinvointimatkailijat?
– He ovat perinteisiä mökkimatkailijoita, haluavat olla omassa rauhassaan, uida ja nauttia maisemista. Ryhmä on nimetty hyvinvointimatkailijoiksi, sillä käsite hyvinvoinnista on kytköksissä luontoon ja rentoutumiseen.

Kyselyn toinen ja vertaileva osa tehtiin keskieurooppalaisille matkailijoille Tyrolissa. Juho Pesonen kertoo, että suomalaisten ja keskieurooppalaisten vastaukset olivat yllättävän samanlaisia.
– Karkeasti voidaan sanoa, että keskieurooppalaiset kaipaavat aktiivista, tekemiseen liittyvää lomaa ja Suomessa taas kaivataan rentoutumista ja rauhassa oloa.

kuuntele Kesto 15'16"


Kuva: Anne Heikkinen

Lähettäjä: Helvi Heinonen-Tanski (vieras) - 21.2.2011 - 10:39:19

Jos maaseutumatkailijat jakaantuvat pääasisssa noihin neljään ryhmään (mitä en epäile), on käsittämätöntö, että meillä on panostettu ainakin 10 miljoonaa euroa moottorikelkkareitteihin, joiden tuloa omille mailleen suuri osa vihaa. Todella vihaa ja vastustaa.

Miten paljon meillä taas heitetään rahaa turhuuteen ja suorastaaan haitakkeeseen?

Lähettäjä: Juho Pesonen (vieras) - 23.2.2011 - 16:14:31

Moottorikelkkareitit ovatkin erinomainen esimerkki matkakohteen ominaisuuksista, jotka pois sulkee osan segmenteistä. Moottorikelkkareiteille on varmasti kysyntää tietyn matkailijaryhmän keskuudessa (ehkä pääosin sosiaalisten?), mutta voisin kuvitella rauhaa ja hiljaisuutta rakastavien maaseutumatkailijoiden karttavan sellaiset matkakohteet kaukaa, jossa moottorikelkkareitit kulkevat mökin takana.

En käy tässä vaiheessa enempää ottamaan kantaa asiaan, mutta toivon juuri alkamassa olevan jatkotutkimuksemme antavan lisää tietoa muun muassa siitä, minkälaiset maaseutumatkailijat ovat kiinnostuneita moottorikelkkailemaan lomallaan.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer