Superhyvää ruokaa Suomesta

Anne Heikkinen - 16.6.2011 - 17:43:53

Luontaistuotekaupan hyllyltä voi bongata muutamia niin sanotuksi superruuaksi (superfood) nimettyjä tuotteita. Tutuimpia näistä lienevät goji-marja, spirulina-levä sekä raaka kaakao. Mutta runsaasti ravinteita sisältäviä superruokia löytyy myös tutuista aineksista, kuten ruisleivästä, mustikasta ja rasvaisesta kalasta.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankinen on selvittänyt viljatuotteiden ja kalan vaikutuksia elimistön rasvoihin. Hänen väitöstutkimuksessaan selvitettiin muun muassa sitä, missä roolissa ruisleipä, mustikka ja rasvainen kala ovat tyypin 2 diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä.

Mutta millaista ruokaa superruoka on?
– Nimensä mukaisesti puhutaan superhyvistä ruuista, eli ruuista, jotka ovat mahdollisimman ravintorikkaita. Perinteisesti superruuaksi on käsitetty eksoottisia ja ulkomailta tuotuja ruokia ja meiltä on päässyt unohtumaan, että näitä löytyisi lähempääkin, Maria Lankinen toteaa.

 

Suosi rasvaista kalaa

Maria Lankisen väitöstutkimuksessa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiryhmiin kuuluvat koehenkilöt söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8-12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruoka-aineita.
– Tutkittavien verestä mitattiin lipidomiikkaprofiili, joka kertoo rasva-aineenvaihdunnassa tapahtuneista muutoksista ennen ja jälkeen kyseisten ruokavalioiden.

Tutkimuksissa havaittiin, että runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja. Ruisleipää välttäneiden henkilöiden kohdalla sen sijaan tulehdukseen liittyvät rasvat olivat lisääntyneet.

– Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, Lankinen selventää.

Ruisleivästä voi olla hyötyä myös painonhallinnassa.
– Ruisleivästä löydettiin parempaan kylläisyyteen liittyviä muutoksia. Ruisleivän sisällyttäminen ruokavalioon saattaa olla avuksi painonhallinnassa ja saavutetun laihdutustuloksen ylläpitämisessä, Maria Lankinen kertoo.

kuuntele Kesto 14'56"

 

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 1.6.2011.

 

Footer