EU:lta 590 000 euroa nuorten ääriliikkeiden tutkimukseen

Kimmo Salvén - 10.8.2011 - 13:32:44

Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen tutkijoille on myönnetty 590 000 euroa hankkeeseen, jossa tarkastellaan nuorten osallistumista totalitaristiin ja populistisiin liikkeisiin.

Kuopiolaistutkijat osallistuvat 14 Euroopan maan hankkeeseen, jonka saama rahoitus on yhteensä lähes kahdeksan miljoona euroa. Hanke kuuluu EU:n 7. puiteohjelmassa rahoitettuun kokonaisuuteen ”Demokratia ja totalitarismin ja populismin varjot: eurooppalaisia kokemuksia.”

MYPLACE-hankkeessa (Memory, Youth, Political Legacy and Civic Engagement) tarkastellaan nuorten toimintaa ääriliikkeissä. Lähtökohtana on, että nykyisen nuorisosukupolven elämään vaikuttaa globaali talouskriisi. Nuoret, joilla ei ole omakohtaisia kokemuksia totalitaarisista valtioista tai ideologioista eikä Eurooppaa jakaneesta kylmästä sodasta, ovat rekrytoitavissa ääriliikkeisiin.

Äärioikeistosta on tulossa koko Euroopassa aikaisempaa näkyvämpi poliittinen voima, mistä ovat osoituksena niin Euroopan parlamentin 2009 vaalien kuin viime vuosina pidettyjen kansallisten vaalienkin tulokset Euroopan eri maissa. Hankkeessa lähdetään ajatuksesta, että radikaalit sekä populistiset poliittiset ja filosofiset perinteet ovat luonteeltaan koko Eurooppaa koskevia ja syklisiä, mistä syytä nuorten toimintaa ääriliikkeissä tutkitaan Euroopan laajuisesta, historiallisesta perspektiivistä.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Footer