Silmänpohjan ikärappeumaan kaivataan kipeästi uusia hoitomuotoja

Anne Heikkinen - 1.11.2011 - 13:58:09

Silmänpohjan ikärappeumasta kärsii maailmassa noin 50 miljoonaa ihmistä. Suurimmalle osalle tähän tautiin sairastuneista ei ole tarjolla minkäänlaisia hoitomahdollisuuksia. Tutkimustyö uusien hoitomahdollisuuksien löytämiseksi on varsin kiivasta, sillä ikärappeumaa sairastavien määrän arvioidaan moninkertaistuvan seuraavien vuosikymmenten aikana väestön ikääntyessä.

– Ikärappeumassa on kyse siitä, että verkkokalvo eli alue, missä näköaistimus muodostuu, alkaa rappeutumaan. Suurin syy tähän on ikääntyminen, kuten sairauden nimessäkin sanotaan, toteaa silmänpohjan ikärappeumaa väitöksessään tutkinut FM Tuomas Ryhänen.

Ikärappeuma oireilee värinäön häiriöinä, tekstin vääristyminä tai sokeina täplinä. Todetulle sairaudelle on tehtävissä varsin vähän.
– 80 prosenttia potilaista on käytännössä kaikkien käytössä olevien hoitojen ulkopuolella. 20 prosenttia potilaista hyötyy hoidoista, mutta näillä hoidoilla ei pystytä parantamaan sairautta, vaan jarruttelemaan sen väistämätöntä etenemistä.

Se tiedetään, että silmän verkkokalvon haitalliset proteiinikertymät liittyvät vahvasti silmänpohjan ikärappeuman kehittymiseen. Ryhänen kertoo, että sairaus muistuttaa aivoille tuhoisaa Alzheimerin tautia.
– Tämä on ikään kuin Alzheimerin tauti silmän verkkokalvolla, molempiin sairauksiin kuuluu proteiinikertymät. Solussa alkaa prakaamaan kaikenlaiset korjaavat toiminnot ja monine mekanismien kautta lopputuloksena on, että silmään tulee haitallisia proteiinikertymiä ja ne aiheuttavat ongelmia.

Proteiinikertymien estämisellä voitaisiin kenties estää tai hidastaa taudin syntyä.
– Se on aika todennäköistä. Uskotaan, että sillä voisi olla isokin merkitys sairauden hoidon kannalta.

Kuuntele Ryhäsen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 6'52"

 

FM Tuomas Ryhäsen silmätautien alaan kuuluva väitöskirja Crosstalk between Molecular Chaperones, Protein Aggregation and Autophagic Degradation in Retinal Pigment Epithelial Cells: Implications for the Pathogenesis of Age-Related Macular Degeneration tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 28.10.2011.

 

Footer