Korkea kerroin sumentaa ravipelaajan pään

Kimmo Salvén - 14.2.2012 - 10:18:32

Ravipelaajat ovat valmiita ottamaan yllättävän usein suuria riskejä hakiessaan tulosta korkean kertoimen yllättäjistä. Näin pelaajat kuitenkin häviävät enemmän kuin pelatessaan suosikkeja, ilmenee yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Niko Suhosen Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksesta.

Vuosien 2002-2007 aikana kerätyn tutkimusaineiston mukaan pelaajat hävisivät yllättäjiä pelatessaan Toto-pelin voittajavedossa yli puolet asetetuista panoksista. Vastaava tappio suosikeille oli noin 15 prosenttia.

Taloustiede tarjoaa asialle kahta selitystä, pelaajien mieltymystä riskinottamiseen tai virheellisiä käsityksiä todennäköisyyksistä. Tutkimuksen mukaan virheelliset todennäköisyydet selittävät käyttäytymistä paremmin kuin riskinottajuus. Tulos puoltaa myös niin sanotussa behavioraalisessa taloustieteessä saatua tutkimustulosta, jonka mukaan ihmiset yliarvioivat pieniä todennäköisyyksiä ja aliarvioivat suuria.

Aiemmin on myös havaittu pelaajien käyttäytyvän päivän viimeisissä lähdöissä edeltäviä lähtöjä riskipitoisemmin. Tämän 'viimeisen lähdön' efektiksi kutsutum ilmiön syynä pidetään tappion karttamista, viimeisessä lähdössä pyritään kattamaan päivän mittaan tulleita tappioita.

Tutkimustulokset ihmisten käyttäytymisestä rahapeleissä antavat arvokasta tietoa riskinalaisista päätöksentekoprosesseista. Tulosten avulla voidaan testata eri teorioiden ennustettavuutta ja ymmärtää ihmisten riskikäyttäytymistä. Seikkaperäistä informaatiota riskiensuhtautumisesta ja virheellisistä todennäköisyysarvioista voidaan hyödyntää esimerkiksi analysoitaessa sijoittajien toimintaa rahoitusmarkkinoilla.

YTL Niko Suhosen väitöskirja Studies on Decision Making under Risk in the Context of Gambling Markets tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 17.2.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer