Sydämen sykevaihtelun uusia sovelluksia

Kimmo Salvén - 2.2.2012 - 10:37:08

Sydämen sykevaihtelun mittaaminen ennustaa sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeisen eteisvärinän ilmaantumista, osoitti lääketieteen lisensiaatti Tuula Tarkiaisen väitöstutkimus.

Sykevaihtelun perusteella voidaan arvioida myös häkäaltistuksen vaikutuksia, joten sykevaihtelumittaukset soveltuvat myös ilmansaasteiden terveyshaittojen tutkimiseen.

Eteisvärinä on yleinen rytmihäiriöongelma sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen. Vaikka eteisvärinäjakso on yleensä lyhytkestoinen ja itsestään korjaantuva, se lisää sairastavuutta.

Tutkimuksessa havaittiin, että ennen ohitusleikkausta muuntunut sykevaihtelu ennusti eteisvärinärytmin ilmaantumista riippumatta jo tiedossa olevista riskitekijöistä, kuten korkeammasta iästä. Näin ollen sykevaihtelumittauksilla saadaan lisätietoa leikkauksen jälkei-selle eteisvärinärytmille altistavista tekijöistä.

 

Häkäaltistus muuntaa sydämen sykevaihtelua

Tutkimuksessa selvitettiin myös häkäaltistuksen ja sydämen sykevaihtelun yhteyttä. Tavoitteena oli arvioida akuutin häkäaltistumisen vaikutusta sydämen säätelyyn ja näin osaltaan arvioida ilmansaasteiden ja sydänkuolleisuuden mahdollisia yhteyksiä.

Häkäaltistuminen liittyi sydämen sykevaihtelun lisääntymiseen. Tämä havainto osoittaa, että sykevaihtelumittaukset ovat käyttökelpoisia ilmansaastetutkimuksessa.

Sydämen sykkeen vaihtelua on tutkittu valtavasti sen jälkeen, kun havaittiin vähentyneen sykevaihtelun yhteys lisääntyneeseen kuolleisuuteen.

LL Tuula Tarkiaisen väitöskirja Lyhytkestoinen sydämen sykevaihtelu: menetelmällisiä tekijöitä ja uusia sovelluksia tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 20.1.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer