Superbakteerit matkailijoiden kiusana

Kimmo Salvén - 11.3.2012 - 10:44:29

Matkailijaa varoitetaan superbakteereista joille voi altistua ulkomaanmatkoillaan, erityistä riskialuetta on Intia, mutta myös eteläinen Eurooppa, Pakistan ja Bangladesh ovat kohonneen riskin alueita.

Kuva: Kimmo SalvénKuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Irma Koivula kertoo, että superbakteerien epäillään olleen kontaktissa antibioottien kanssa.
– Jos jossain päin maailmaa käytetään hyvin paljon antibiootteja, se johtaa siihen, että bakteerit kehittävät vastustuskykyä.
 
Bakteeri ei välttämättä aiheuta kantajalleen suoraan ongelmia, mutta voi vaikeuttaa myöhemmin esimerkiksi muun sairauden hoitoa, tai aiheuttaa sairaalaympäristössä leviämisriskin.

Esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa erityisiä riskiarviointeja tehdään aina sen perusteella, onko potilas matkustanut pohjoismaiden ulkopuolella viimeisen 12 kuukauden aikana, ja varautumisaste vain kasvaa, jos tänä aikana ollaan oltu ulkomailla sairaalahoidossa.

Siksi lääkärin pakeilla tai sairaalaympäristöön joutuessaan tulisikin aina kertoa, mikäli on ulkomailla viimeisen vuoden aikana käynyt.
– On erittäin tärkeää, että ihmiset kertovat missä ovat matkustaneet, jotta voidaan tehdä tutkimuksia ja selvittää, onko henkilö moniresistentin mikrobin kantaja, Koivula painottaa.

Kuuntele Koivulan haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'13"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer