Uudet kasvukäyrät auttavat kasvusairauksien havaitsemisessa

Kimmo Salvén - 24.3.2015 - 14:37:36

Lasten kasvusairauksien tunnistaminen aikaistuu ja diagnosointi tehostuu, kun kasvukäyrät uudistetaan ja kasvua arvioidaan uusilla seurantamenetelmillä, osoitti lääketieteen lisensiaatti Antti Saaren väitöstutkimus. Väitöstutkimuksessa laaditut uudet lasten kasvun seurantamenetelmät on mahdollista automatisoida käyttämällä sähköisiä potilastietojärjestelmiä ja niihin liitettyjä kasvukäyräohjelmia.

Suomalaisessa lastenneuvolassa on ollut 1990-luvulta alkaen käytössä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen kasvun seurantajärjestelmä, jossa keskeisenä työkaluna ovat kasvukäyrät. Väitöstutkimuksen tarkoituksena oli uudistaa lasten kasvun seurantajärjestelmä ja osoittaa kasvun systemaattisen seurannan hyöty kasvusairauksien tunnistamisessa.

Kasvukäyrien uudistaminen tehostaa useimmiten lyhytkasvuisuuteen johtavien kasvusairauksien tunnistamista. Lisäksi tutkimuksessa osoitettiin, että kasvuun vaikuttava sairaus voisi jäädä tunnistamatta, jos Suomessa käytettäisiin monikansallisia Maailman terveysjärjestön WHO:n laatimia kasvukäyriä ajantasaisten kansallisten kasvukäyrien sijaan.

Lasten kasvua systemaattisesti seuraamalla on mahdollista tunnistaa tehokkaasti kasvuun vaikuttavia sairauksia. Tutkimuksen mallisairauksista esimerkiksi Turnerin oireyhtymä oli seulottavissa erinomaisella ja keliakia hyvällä tarkkuudella. Lisäksi uudet seurantamenetelmät voivat auttaa kasvusairauksien aikaisessa tunnistamisessa.

Väitöstutkimuksessa todettiin lasten kasvun tietokoneavusteisen seurannan parantavan selvästi kasvun seulonnan tarkkuutta perusterveydenhuollossa, kun järjestelmään yhdistettiin erikoissairaanhoidon automaattinen kasvukonsultaatiopalvelu. Kasvuun vaikuttavat sairaudet oli mahdollista tunnistaa noin kuusi kertaa paremmin ja usein selvästi aiemmin, kun verrattiin automatisoitua kasvun seurantajärjestelmää perinteiseen käsin tapahtuvaan laskentaan perustuvaan menetelmään.

LL Antti Saaren lastentautien alaan kuuluva väitöskirja Modern methods for auxological screening of growth disorders in children (Lasten kasvun seurannan uudistaminen Suomessa) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 28.3.2015.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer