Kananmunien syönti voi pienentää diabetesriskiä

Kimmo Salvén - 2.4.2015 - 10:34:41

Tuoreen tutkimuksen mukaan kananmunien syönti on yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin sekä matalampaan veren glukoosipitoisuuteen. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa mukana olevilla miehillä jotka söivät viikossa noin neljä kananmunaa, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli 37 prosenttia pienempi kuin miehillä jotka söivät vain yhden kananmunan viikossa.

Tämä yhteys munansyönnin ja diabeteksen välillä säilyi, vaikka huomioon otettiin mahdollisia sekoittavia tekijöitä, kuten fyysinen aktiivisuus, painoindeksi, tupakointi ja vihannesten ja kasvisten syönti. Tätä runsaammalla kananmunan syönnillä ei kuitenkaan havaittu merkittävää lisähyötyä.

Runsas kolesterolin määrä ruokavaliossa on joissain tutkimuksissa ollut yhteydessä sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin ja tyypin 2 diabeteksen riskiin. Toisaalta kananmunien syönnin lisääminen on joissain kokeellisissa tutkimuksissa johtanut muun muassa parempaan sokeritasapainoon. Kananmunien syönnin vaikutuksista itse tyypin 2 diabeteksen riskiin ei kuitenkaan ole tietoa kokeellisista tutkimuksista. Myös väestötutkimuksissa kanamunien syönnin ja tyypin 2 diabeteksen välistä yhteyttä on tutkittu vain vähän ja niissä tulokset ovat olleet vaihtelevia. Kananmunien syönti on ollut yhteydessä joko suurempaan riskiin tai sitten yhteyttä ei ole havaittu.

Yksi mahdollinen selitys havainnolle on se, että toisin kuin monessa muussa väestössä, Suomessa kananmunien syönti ei vahvasti yhdisty epäterveellisiin elintapoihin, kuten esimerkiksi tupakointiin, vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen tai prosessoitujen lihatuotteiden syöntiin. Kananmuna sisältää kolesterolin lisäksi monia terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan tai matala-asteiseen tulehdukseen ja sitä kautta vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että elintarvikkeen terveysvaikutuksia on vaikea ennustaa pelkästään yksittäisen ravintoaineen, kuten kolesterolin, perusteella.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer