Puhujantunnistusteknologia harppasi eteenpäin

Kimmo Salvén - 18.3.2010 - 09:35:07

Kuva: Kari SalmelaUseimmat ihmiset tuntevat turvallisuusteknologian, jossa henkilön sormenjälki tai silmä luetaan tunnistustarkoituksessa. Tuoreet tutkimustulokset ovat askel lähemmäksi käytännön teknologiaa, jossa henkilön ääntä voidaan testata hänen identiteettinsä vahvistamiseksi.

Tutkimus toteutettiin North Carolina State Universityn, Itä-Suomen yliopiston sekä Iranian Academic Center for Education, Culture & Researchin yhteistyönä.

- Kyse on puhujan tunnistuksesta tietokoneella, sanoo tohtori Robert Rodman, tietojenkäsittelytieteen professori NCSU:sta.
- Äänen akustisiin parametreihin vaikuttaa ääntöväylän muoto, ja eri ihmisillä on erilainen äänikanava.

Uusi tutkimus auttaa tunnistamaan puheen aitouden nopeammin, mutta tarkkuutta menettämättä.

Puhujantunnistamisella voisi olla runsaasti sovelluksia näinä korkeiden turvallisuusvaatimusten ja mobiilielektroniikan aikoina. Mahdollisia käyttäjiä uudelle teknologialle ovat muun muassa hallinto, rahoitus-, terveys- ja tietoliikennealat ja muut sovellukset identiteettivarkausten ja petosten estämisestä tiedon suojaamiseen.

Nykyisillä tietokonemalleilla, joilla verrataan akustisia profiileja sen arvioimiseksi, onko puhuja juuri se joka hän sanoo olevansa, tiedonkäsittely voi viedä useita sekunteja tai enemmän.
– Viive on yhä liian pitkä, jotta teknologia voisi saada vetovoimaa käyttäjien keskuudessa. Vasteaikaa täytyy parantaa ilman virheiden määrän lisäystä.

Tutkijat muokkasivat olemassaolevia tietokonemalleja tunnistamisprosessin virtaviivaistamiseksi niin, että se toimii tehokkaammin. Tutkijoiden mukaan tulos on osa puheentunnistamisohjelmistojen evoluutiota ja edistää tämän teknologian tekemistä käytännölliseksi, turvalliseksi työkaluksi.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Lisää aiheesta:

Digitaalinen ohjelma tunnistaa sinut äänestäsi (Tutkijatohtori Tomi Kinnusen haastattelu)

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer