Katse iäkkäiden lääkehoitoon

Anne Heikkinen - 16.9.2010 - 10:32:31

Iäkkäiden turvallisemman lääkehoidon tueksi on kehitetty kansallinen iäkkäiden lääkehoidon tietokanta. Perusterveydenhuollon lääkäreiden ja muiden ammattihenkilöiden apuvälineeksi tarkoitetussa tietokannassa on luokiteltu iäkkäiden yleisimmin käyttämät lääkeaineet tai lääkeaineyhdistelmät niiden iäkkäille sopivuuden perusteella. Tietokanta kattaa luokittelun 350:stä iäkkäiden yleisimmin käyttämästä lääkeaineesta tai niiden yhdistelmästä.

Kuva: Anne HeikkinenIäkkäistä eli 75 vuotta täyttäneistä suomalaisista lähes joka kolmannella on käytössään vähintään kymmenen eri lääkettä. Suuret lääkemäärät johtavat haitta- ja yhteisvaikutusten sekä iäkkäillä vältettävien lääkkeiden käytön yleistymiseen. Geriatrisen lääkehoidon professori Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että lähes joka neljäs 75 vuotta täyttänyt käyttää lääkettä, jota olisi vältettävä iäkkäillä

Ikääntyminen muuttaa lääkkeiden kulkua ja vaikutuksia elimistössä. Myös sairaudet herkistävät iäkkäitä lääkkeiden haittavaikutuksille.

– Nuorelle lääke voi olla hengen pelastava, mutta iäkkäälle sen käytöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, Hartikainen toteaa.

Iäkkäiden suuret lääkemäärät ovat maailmanlaajuinen kansanterveydellinen ongelma.

– Suurin osa haitoista olisi ehkäistävissä hyvällä asiantuntemuksella.

 

Lääkkeitä joka lähtöön

Suomalaiseen iäkkäiden lääkityksen tietokantaan arvioitiin vältettävien lääkeaineiden lisäksi myös muut iäkkäiden Suomessa yleisesti käyttämät lääkeaineet.

Lääkeaineet on jaoteltu ryhmiin A, B, C ja D. A-luokkaan (iäkkäille sopivat lääkeaineet) kuuluu 102, B-luokkaan (tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho on vähäistä 75 vuotta täyttäneillä) 15, C-luokkaan (soveltuu varauksin iäkkäille) 142 ja D-luokkaan (vältettävä käyttöä iäkkäillä) 91 lääkeainetta.
– Nämä ovat asioita, että on joku historiallinen tapa mitä lääkettä potilaalle määrätään tai potilas on tottunut käyttämään tiettyä lääkettä jopa 30 vuoden ajan. On kyllä päivitystarvetta, että siirryttäisiin moderneihin valmisteisiin, Sirpa Hartikainen kertoo vältettävien lääkkeiden käytöstä.

Uuden tietokannan on tarkoitus tavoittaa eritoten terveyskeskusten, kotisairaanhoidon sekä hoito- ja hoivalaitosten henkilökunnan.
– Lääkitystä uusitaan ja arvioidaan nimenomaan perusterveydenhuollossa. Se on iäkkäiden lääkehoidon tärkein piste, jossa lääkitystä arvioidaan.

Tietokannan tekijäkaarti korostaa, että iäkkäiden lääkitysmuutosten pitää olla hallittuja, eikä lääkemääräyksellä saatua lääkettä pidä lopettaa omatoimisesti.

Perusterveydenhuollon apuvälineeksi tarkoitettu tietokanta kehitettiin Lääkehoidon kehittämiskeskus ROHDON asettamassa asiantuntijatyöryhmässä, jonka puheenjohtajana toimi professori Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kuuntele Sirpa Hartikaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 15'51"

 

Iäkkäiden lääketietokanta on saatavilla Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen verkkosivuilta www.fimea.fi.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer